U Sinju su predstavili spomenik Gojka Šuška: 'Zaslužio je da bista bude postavljena na trgu' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 7

U Sinju su predstavili spomenik Gojka Šuška: 'Zaslužio je da bista bude postavljena na trgu'

U Sinju su predstavili spomenik Gojka Šuška: 'Zaslužio je da bista bude postavljena na trgu'

Spomenik je otkrila kći pokojnog Gojka Šuška Katarina Šušak Filipović, koja je tom prigodom rekla da je njezin otac imao jedan ideal - slobodnu Hrvatsku

VIDEO

U Sinju je u utorak u povodu 24. godišnjice smrti ratnog ministra obrane na trgu koji nosi njegovo ime svečano otkriveno spomen-poprsje Gojka Šuška, rad akademskog kipara Mladena Mikulina, dar umirovljenoga generala Ljube Ćesića Rojsa, koji nije bio na svečanosti.

Spomenik je otkrila kći pokojnog Gojka Šuška Katarina Šušak Filipović, koja je tom prigodom rekla da je njezin otac imao jedan ideal - slobodnu Hrvatsku. "Doživio ju je za života. Bez hrvatskih branitelja, to ne bi bilo moguće, bez prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i tadašnjeg političkog vodstva, i to uistinu znam, živjela sam i svjedočila. To se ne smije nikada zaboraviti", rekla je. Spomenik je postavljen na poticaj sinjske HVIDR-e i Koordinacije braniteljskih udruga Sinja i Cetinske krajine.

"Nakon 24 godine naš ratni ministar je zaslužio da prva njegova bista u Hrvatskoj bude postavljena na njegovom trgu u Sinju i među svojim braniteljima", rekao je novinarima predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Sinja i Cetinskoga kraja Dražen Pavlović.

Šušak Ademiju: 'Oslobodiš li Glamoč i Grahovo, dobivaš čin generala i tvornicu čipsa!'
Šušak Ademiju: 'Oslobodiš  li Glamoč i Grahovo, dobivaš čin generala i tvornicu čipsa!'

Na više puta postavljeno novinarsko pitanje o generalu Rojsu, njegovu nedolasku i je li on pozvan, Pavlović je odgovorio kako nije bitno je li on pozvan ili nije "jer se on i potpisnici pisma nisu javili pa nisu imali koga ni zvati".

Rojs je jedan od potpisnika pisma potpore za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Gradska vlast Sinja 2007. godine nije poduprla inicijativu za postavljanje spomenika, a gradonačelnik Miro Bulj danas je istaknuo da je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, na inicijativu udruge branitelja, odluka jednoglasno prihvaćena, a on je bio predlagatelj. Kako je rekao, Šušak je počasni građanin Sinja, ratni ministar i jedan od najzaslužnijih za stvaranje samostalne Hrvatske.

Šušak je počasnim građaninom Sinja proglašen 15. kolovoza 1995., a godinu dana prije na Alci je, kao izaslanik Franje Tuđmana, rekao da "garantira i Bogom se zaklinje da iduću Alku tuđinski topovi neće biti upereni na nas".

Kako je Tuta postao gospodar rata u BiH: 'Ako ne nestaneš, ubit ću te, Titino govedo!'
Kako je  Tuta postao gospodar rata u BiH: 'Ako ne nestaneš, ubit ću te, Titino govedo!'

Vijence i cvijeće položili su podno spomenika u ime premijera Andreja Plenkovića splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića zastupnik Josip Đakić, u ime ministra obrane Maria Banožića umirovljeni pukovnik Ivica Ušljebrka te u ime ministra Tome Medveda Dinko Tandara. Vijence su također, položili i pripadnici braniteljskih udruga i gradonačelnici Sinja i Trilja Miro Bulj i Ivan Bugarin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura
Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta