Obavijesti

News

Komentari 0

U Siriji ubijen osnivač Al Nusre

U Siriji ubijen osnivač Al Nusre

Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra Fronta, bivšeg ogranka Al Kaide u Siriji koji se preimenovao u Hajat Tahrir al Šam (HTS) nakon što je raskinuo veze s Al Kaidom

VIDEO

Vođa iračkih džihadista na sjeverozapadu Sirije koji drže pobunjenici i koji je osnovao bivšu podružnicu Al Kaide ubijen je u četvrtak kada se bombaš samoubojica raznio u njegovoj gostinjskoj kući, rekli su džihadistički izvori. Tri izvora rekla su da je Abu Maria al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu s teškim ranama zadobivenim kada se bombaš samoubojica detonirao nekoliko sekundi nakon što ga je pozdravio u gradu Sarmada. 

Nekoliko drugih je ozlijeđeno, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni.

Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra Fronta, bivšeg ogranka Al Kaide u Siriji koji se preimenovao u Hajat Tahrir al Šam (HTS) nakon što je raskinuo veze s Al Kaidom.

NATO: IS gubi moć, Al Kaida nastoji opet preuzeti prevlast
NATO: IS gubi moć, Al Kaida nastoji opet preuzeti  prevlast

HTS je potvrdio Kahtanijevu smrt u objavama na društvenim mrežama i okrivio ISIL, ideološki rivalsku militantnu skupinu. Trenutno nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Zatvoren zbog komunikacije sa zabranjenim skupinama

Kahtani je bio pobunjenik koji se borio protiv američkih snaga nakon invazije na Irak pod vodstvom SAD-a 2003. Preselio se u Siriju nakon 2011. kako bi se pridružio pobunjenicima koji se bore protiv autoritarne vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Kahtani, koji se posvađao s vodstvom HTS-a, pušten je iz zatvora prošli mjesec nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru pod optužbom da je komunicirao sa zabranjenim skupinama.

Al Kaida: Napali smo Charlie Hebdo jer je uvrijedio proroka
Al Kaida: Napali smo Charlie Hebdo jer je uvrijedio proroka

Hajat Tahrir al Šam, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Sjedinjenih Država, dugo je na meti sirijske vlade i ruskih snaga.

Skupina se natječe s glavnim pobunjeničkim skupinama koje podupire Turska i koje također kontroliraju dijelove teritorija duž granice s Turskom u sjeverozapadnoj Siriji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...