Obavijesti

News

Komentari 89

Srbija: Besplatna cjepiva građanima BiH, moguće i Sjeverne Makedonije

Srbija: Besplatna cjepiva građanima BiH, moguće i Sjeverne Makedonije
6

Odluka je donijeta s obzirom na to da "susjedna država trenutno ne posjeduje neophodnu količinu cjepiva", navedeno je u priopćenju nakon današnje sjednice vlade

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.39

Washington potvrdio donaciju inozemstvu od 80 milijuna doza cjepiva

 Washington je u četvrtak objavio da će 75 posto od 80 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, koje su Sjedinjene Države obećale stranim zemljama do kraja lipnja, biti raspodijeljeno putem programa Covax.

"Danas vlada objavljuje okvir za raspodjelu ovih 80 milijuna američkih doza diljem svijeta", navela je Bijela kuća u priopćenju. "Najmanje tri četvrtine doza će biti podijeljeno putem Covaxa", dodala je. 

To predstavlja ukupno 60 milijuna doza raspodijeljenih putem tog sustava pokrenutog kako bi se jamčila pravedna raspodjela cjepiva, posebice siromašnim zemljama.

Preostalih 25 posto (20 milijuna doza) namijenjeno je "zemljama u potrebi, suočenima s velikim brojem oboljelih i neposrednim susjedima Sjedinjenih Država", precizirala je Bijela kuća.

Washington je također naveo zemlje kojima će biti isporučeno prvih 25 milijuna doza. Blizu 19 milijuna proći će kroz Covax, (6 milijuna za Južnu i Srednju Ameriku, 7 milijuna za Aziju i 5 milijuna za Afriku). 

Preostalih 6 milijuna dat će se izravno zemljama "partnerima" (Meksiko, Kanada, Egipat, Irak, Jemenu...). 

"Ne dijelimo te doze kako bi si osigurali usluge ili ustupke od drugih zemalja", naveo je američki predsjednik Joe Biden u priopćenju. "Dijelimo ta cjepiva kako bi spasili živote i svojim primjerom vodili svijet prema okončanju pandemije". 

21.00

Srbija: Besplatna cjepiva građanima BiH, moguće i Sjeverne Makedonije

Srbijanska vlada usvojila je u četvrtak odluku kojom se državljanima Bosne i Hercegovine omogućuje cijepljenje protiv covida-19 u Srbiji, a beogradski mediji javljaju da je predsjednik Srbije zatražio besplatno cijepljenje i za građane Sjeverne Makedonije.

Odluka je donijeta s obzirom na to da "susjedna država trenutno ne posjeduje neophodnu količinu cjepiva", navedeno je u priopćenju nakon današnje sjednice vlade.

"Na ovaj način iskazuje se solidarnost s građanima BiH i omogućuje postizanje kolektivnog imuniteta na regionalnoj razini", poručila je vlada.

Poziv na besplatno cijepljenje građanima BiH uputio je u srijedu 2. lipnja srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s političkim čelnicima Republike Srpske u Beogradu.

On je naglasio kako Srbija ima dovoljno cjepiva i da će se cijepljenje državljanima BiH omogućiti "u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Loznici i bilo kom drugom gradu ili pograničnom mjestu".

Svi cijepljeni dobit će tzv. zeleni digitalni certifikat kakav dobijaju cijepljeni građani Srbije i koji već priznaje nekoliko država, među kojima Turska, Grčka, Slovenija, Mađarska i Ujedinjeni Arapski Emirati, a u tijeku su pregovori da ga prije početka ljetne sezone priznaju još neke zemlje.

Beogradski mediji objavili su u četvrtak navečer kako je Vučić zatražio od Vlade da se u Srbiji omogući besplatno cijepljenje i građanima Sjeverne Makedonije.

Nakon ranije donacije ukupno 48.000 doza cjepiva protiv covida Sjevernoj Makedoniji, Skoplje je uzvratilo Beogradu odlukom da srbijanski turisti na proputovanju u Grčku tijekom turističke sezone od lipnja do kolovoza ne plaćaju cestarinu.

20.25

Covid potvrde ubrzavaju prelazak preko granice

Na hrvatskim graničnim prijelazima tijekom cijelog dana je pojačan promet, a od jučer se za prijelaz granice primjenjuje Covid potvrda, što ubrzava prelazak, rekao je u četvrtak u Dnevniku HTV-a šef smjene Postaje granične policije Bregana Nikola Jelić.

 

Od jučer se za ulaz u Hrvatsku primjenjuje 'Covid potvrda', no putnici iz Europske unije dolaze još uvijek i s negativnim PCR i antigenskim testovima ili potvrdama da su preboljeli Covid. Ima i onih koji dolaze s potvrdama koje su slične našoj Covid potvrdi, a koja ima QR kod, što nam ubrzava proces, istaknuo je Jelić.

Upitan jesu li Covid potvrde povezane sa sustavom "Enter Croatia", Jelić je pojasnio kako bi bilo dobro da putnici prilikom logiranja na sustav "Enter Croatia", nakon što upišu svoje podatke, to i uploadaju, da bi se prilikom granične kontrole to također moglo vidjeti.

Ističe da bi to svakako ubrzalo proces granične kontrole.

Od ponoći do četvrtka kasno popodne u Hrvatsku je preko graničnog prijelaza Bregana ušlo više od 12.000 putnika, potvrdio je šef smjene Postaje granične policije Bregana.

Uvjeti prelaska granice ovise o državi u koju se putuje, a sustav "Covid potvrda" trebao bi zaživjeti na području cijele EU od 1. srpnja

Osim na Bregani i na graničnom prijelazu Macelj danas su bile kolone automobila, a sve veći priljev gostiju je i na graničnom prijelazu Rupa.

EU digitalne COVID potvrde

O uspješnoj uspostavi Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde u srijedu je izvijestio potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od 1. lipnja sedam država EU odlučilo se povezali s EU pristupnikom te su počele izdavati prve digitalne potvrde, a uz Hrvatsku to su i Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Poljska.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavilo poveznicu sa sustavom Enter Croatia.

19.49

Krenulo izdavanje digitalnih COVID potvrda hrvatskim građanima

Krenulo je izdavanje digitalnih Covid potvrda građanima Hrvatske koji su se cijepili, negativno su testirani ili su po pozitivnom testu preboljeli Covid-19, a do dokumenta se možete putem portala e-Građani ili u ispostavama HZZO, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva.

Svi hrvatski građani koji su se cijepili protiv COVID-19 ili imaju negativan test ili su pak preboljeli COVID-19 u manje od šest mjeseci, mogu od početka lipnja doći do svojih digitalnih COVID potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju.

Potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju - Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova, objavila je danas Hrvatska televizija. 

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja je uspostavila sustav izdavanja EU digitalnih COVID potvrda i zajedno s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda.

Jučer i danas u Hrvatskoj je izdano više od 45 tisuća COVID potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja koji je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne COVID potvrde o cijepljenju.

Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, treba se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba, ističu u Ministarstvu zdravstva u koji stižu upiti građana kako ostvariti svoje pravo na digitalnu COVID potvrdu.

Naime, najveći broj građana koji su do sada primili cjepivo upisan je u središnji registar cijepljenih osoba i bez problema mogu u vrlo kratkom roku doći do svojih COVID potvrda.

Međutim, dio građana je, iz različitih razloga, ostao neupisan ili je upisan s nepotpunim ili pogrešnim podacima što onemogućuje pravodobno izdavanje potvrda. Građani od jučer i na Portalu zdravlja imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani.

Najbrži način otklanjanja tih problema jest u izravnom kontaktu građana s liječnicima i ustanovama gdje je obavljeno cijepljenje, jer samo liječnica ili liječnik koji je obavio cijepljenje je ovlašten za unos podataka o cijepljenoj osobi, odnosno drugi liječnik te zdravstvene ustanove.

Također, dio građana traži dodatne informacije za dobivanje COVID potvrde o preboljenju. Takva potvrda se izdaje osobi koja je preboljela COVID-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu.

Potvrda o preboljenju se ne izdaje temeljem brzog antigenskog testa, što je utvrđeno prijedlogom uredbe o EU digitalnih COVID potvrda.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

18.02

Grčka počela cijepljenje protiv covida-19 u izbjegličkim logorima

Tražitelji azila u Grčkoj stajali su u redu u četvrtak kako bi dobili cjepivo protiv koronavirusa jer su grčke vlasti počele cijepiti migrante u izbjegličkim logorima.

Vladu, koja je cijepljenje šire javnosti počela u siječnju, skupine za zaštitu prava kritizirale su zbog sporog uključivanja tražitelja azila, kojima prijeti opasnost u prenapučenim logorima u kojima su sanitarni uvjeti loši i fizički razmak nemoguć.
Na pet grčkih otoka u blizini Turske boravi oko 12.100 tražitelja azila, a oko 9.400 njih živi u službenim izbjegličkim logorima, prema agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR-u.
U četvrtak je cijepljenje počelo na otocima Lesbosu, Chiosu i Samosu jednokratnom dozom Johnson & Johnson, rekao je Anastasios Chatzis, dužnosnik Nacionalne organizacije za javno zdravstvo.
"Imamo cjepiva, imamo osoblje, raspoloženje je pozitivno", rekao je Chatzis iz Lezbosa. "Pred nama je dug, ali dobar put i nadamo se da će sve proći u redu."

Nikos Babakos, voditelj izbjegličkog logora Lesbos, rekao je da će se ondje provesti cijepljenje kako se ne bi opteretile otočne zdravstvene usluge.
"Nastavljamo obavještavati ljude kako bismo mogli cijepiti što veći broj", rekao je.
Oko 15 posto ljudi u logorima do sada je izrazilo interes za cijepljenjem, a oko 30 postoje već je preboljelo covid-19, rekao je za atensku novinsku agenciju glavni tajnik ministarstva migracija Manos Logothetis.
U Grčkoj, državi s oko 11 milijuna stanovnika, više od 35 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, objavila je vlada u četvrtak.

Komentari 89