Obavijesti

News

Komentari 0

U Sjevernoj Makedoniji počeli izvanredni izbori nakon odgoda

U Sjevernoj Makedoniji počeli izvanredni izbori nakon odgoda

Glasanje je zapravo počelo već u ponedjeljak, kada su dužnosnici pod potpunim mjerama zaštite nosili glasačke kutije glasačima koji su u karanteni zbog koronavirusa

VIDEO

Građani Sjeverne Makedonije počeli su u srijedu ujutro izlaziti na birališta na izvanrednim parlamentarnim izborima na kojima se glavna bitka vodi između socijaldemokrata Zorana Zaeva i nacionalističke stranke VMRO Hristijana Mickoskog.

Glasanje je zapravo počelo već u ponedjeljak, kada su dužnosnici pod potpunim mjerama zaštite nosili glasačke kutije glasačima koji su u karanteni zbog koronavirusa.

Pandemija koronavirusa natjerala je vlasti da odgode izbore koji su prvotno bili zakazani za 12. travnja.

Zbog zaraze koja se ponovno pojavila donesena je odluka da u srijedu birališta budu otvorena još dodatna dva sata, do devet navečer po lokalnom vremenu, kako bi se smanjile gužve i rizik od prijenosa bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zemlja koja broji nešto ispod 2,1 milijun stanovnika ima trenutno oko 3.500 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 7.000 ljudi nalazi se u samoizolaciji.

Premijer Zaev najavio je izvanredne parlamentarne izbore u listopadu prošle godine nakon što je Europska unija po drugi put odbila otvoriti pregovore o članstvu sa Skopljem, nakon što je zemlja promijenila ime i u nazivu dodala odrednicu Sjeverna Makedonija, okončavši tako 30 godina dug diplomatski spor s Grčkom oko imena.  

Makedonci izlaze na izbore usred novog širenja zaraze
Makedonci izlaze na izbore usred novog širenja zaraze

Nakon toga zemlji je bio otvoren put za pridruživanje NATO-u ali i za zeleno svjetlo za konačni početak pregovora o članstvu u EU, iako se sve događalo krajem ožujka, u sjeni sve većeg širenja pandemije.

U ispitivanjima javnog mnijenja vodili su makedonski socijaldemokrati, no predviđanja su prognozirala tijesnu utrku koja bi mogla biti dodatno ugrožena slabom izlaznošću, koja se očekuje.   

Uz strahovanja vezana uz pandemiju koronavirusa mnogi Makedonci razočarani su u svoje lidere i nisu izišli na birališta ni na predsjedničkim izborima 2019. niti na referendum o promjeni imena.

Tko god od dvojice glavnih kandidata pobijedi na današnjim izborima morat će ući u koaliciju s jednom od stranaka koje predstavljaju brojnu manjinu etničkih Albanaca.  

Pravo glasa ima 1,8 milijuna glasača, a za sada nije jasno kada bi trebali biti poznati prvi rezultati izbora. Na ranijim izborima rezultat se čekao nekoliko dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.