Obavijesti

News

Komentari 41

Učenici kloniraju super voće koje može hraniti Hrvatsku

Učenici kloniraju super voće koje može hraniti Hrvatsku
3

Europska unija je Srednjoj poljoprivrednoj školi “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu dala više od 40 milijuna kuna jer obrazuje vrhunske stručnjake

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Profesori i učenici Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu su kao velika složna obitelj. Zajedno podižu voćnjake, njeguju bilje, uče o zaštiti, berbi, pakiranju, ali i o plasiranju te prodaji proizvoda na tržištu. Sredstva koja škola na ovaj način zaradi ulažu se u poboljšanje uvjeta rada škole, usavršavanje nastavnika, kupnju novih računala, suvremenih priključaka za poljoprivredne strojeve i slično. 

Njihovu izvrsnost prepoznala je i Europska unija pa je iz raznih europskih fondova uspjela dobiti više od 40 milijuna kuna za svoje projekte. Školu već 25 godina vodi Vlado Prskalo (59), vjerojatno jedan od najdugovječnijih ravnatelja srednjih škola u Hrvatskoj. Obrazovanje učenika sukladno potrebama gospodarstva stalni je cilj škole i tog uspješnog ravnatelja. Neki za njega kažu da je ravnatelj s vizijom. Tih i odmjeren u riječima, uspio je stvoriti školu po mjeri učenika koju pohađa oko 1000 učenika u 12 usmjerenja. 


Kad je on došao predavati fiziku, tada su se u nju upisivala djeca koja više nisu imala gdje. No on je to promijenio, izgradio je respektabilnu školu u kojoj sva mjesta za upis budu popunjena u prvom upisnom roku. Škola ima novu zgradu u kojoj je oko 5000 četvornih metara kvalitetnog školskog prostora. Preko CARDS projekata 2004. godine Europska unija im je donirala 5,7 milijuna kuna za opremanje laboratorija za mikropropagaciju i kloniranje biljaka te veterinarski laboratorij u kojem je moguće napraviti pretragu krvi, urina i sperme kućnih ljubimaca. Krajem 2013. godine odobrena su im sredstva za gradnju Centra za biotehnološka istraživanja i razvoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ je o 11 milijuna kuna vrijednom Centru za čiju je gradnju škola od Europske unije dobila darovnicu vrijednu 7,5 milijuna kuna, najviši mogući iznos bespovratnih sredstava koji su mogli dobiti. U njemu će se, između ostaloga, baviti proizvodnjom ukrasnog bilja, znanstvenim radom, ali i edukacijom rada poljoprivrednika s novim tehnologijama. 
Škola je danas među vodećima u regiji u obrazovanju iz strukovnih područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane. 

- Do sada je proizvedeno oko 70.000 presadnica. Ovo nije aktivnost koja se radi od danas do sutra. Roba se u ovom poslu naručuje godinu dana unaprijed, tako da se moramo dobro pripremiti prije nego što krenemo u osvajanje tržišta – rekao nam je Vlado Prskalo. Centar za biotehnološki razvoj otvoren ove godine samo je jedan od sedam projekata za koje je Srednja škola “Matija Antun Reljković”, na čelu s ravnateljem, iz raznih fondova Europske unije povukla ukupno četiri milijuna eura.


- Ovo je tek prvi korak, jer paralelno s razvojem centra razvijat će se i cijela regija. Veliku korist imat će proizvođači voća i povrća, u prvom redu iz županije, a u konačnici i cijela Slavonija, jer centar ne proizvodi samo prvoklasni sadni materijal, nego i prvoklasne stručnjake obučene za rad s najmodernijom tehnologijom – kaže nam ravnatelj Vlado Prskalo.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS