News

Komentari 6

U slučaju neregularnog brexita prijeti im nedostatak carinika

U slučaju nereguliranog brexita Njemačkoj zbog pomanjkanja carinskih službenika prijeti opasnost od pojačanog krijumčarenja droga i oružja, upozorava Sindikat njemačkih policajaca

Ako dođe do nereguliranog brexita, Njemačkoj prijeti pojačano krijumčarenje droga, oružja i tvari opasnih po zdravlje", rekao je Frank Buckenhofer, voditelj odjela za carinike pri Sindikatu njemačkih policajaca (GdP) za tjednik Wirtschafts Woche. 

Buckenhofer smatra da bi najveći problemi mogli nastati pri kontroli robe koja dolazi iz Velike Britanije i to zbog nedostatka osoblja. 

 - Nama u ovom području već sada nedostaje preko 4.000 službenika. Zato je nemoguće jamčiti solidnu kontrolu robe koja dolazi iz Velike Britanije u slučaju nereguliranog brexita - rekao je Buckenhofer.  

Savezno ministarstvo financija obećalo je zaposliti 620 novih carinika do 1. kolovoza 2019. što po mišljenju sindikata nije dostatno za odgovarajuće kontrole u slučaju "tvrdog" brexita što bi automatski zahtijevalo carinske kontrole između Velike Britanije i zemalja Europske unije. 

I oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP) izrazila je dvojbu o spremnosti njemačke carine za mogući neuređeni brexit. (ir)

Najčitaniji članci