Obavijesti

News

Komentari 49

U Splitu raste stopa kriminala vezanog za zloporabu droga

Ove godine je dvostruko manje poginulih u cestovnom prometu, prosječno bude šest poginulih dok su ove godine smrtno stradale tri osobe. Manji je i broj teško ozlijeđenih

VIDEO

Splitska policija objavila je analizu sigurnosti na području Splitsko-dalmatinske županije za prva četiri mjeseca ove godine i prema statistikama većina negativnih djela je u padu, a jedini porast bilježi se u broju kaznenih djela povezanih sa zlouporabom droga. Statistički podaci od ove godine uspoređivani su s proteklim petogodišnjim prosjekom za isto razdoblje od siječnja do travnja, a prema toj usporedbi je 30 posto više kaznenih djela povezanih s drogom, a povećan je i broj zapljena droga gdje od 83,2 posto. Naime, petogodišnji prosjek su 302, a 2017. bilo je 554 zapljene.

Također, u blagom je porastu ukupan broja kaznenih djela. Riječ je o povećanju od 1,7 posto u odnosu na petogodišnji prosjek tijekom kojeg je bilo 1610 kaznenih dijela dok je u 2017. godini zabilježeno 1638 kaznenih djela.

Prema statistikama, u padu je broj prekršaja remećenja javnog reda i mira, za 9,8 posto, ali i pad broja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i to za čak 19,3 posto. Za 21,5 posto smanjen je broj zabilježenih slučajeva nasilja u obitelji. Tijekom proteklih pet godina, u razdoblju od siječnja do travnja bilo ih je u prosjeku 404, dok se u istom razdoblju ove godine bilježi 317 takvih prekršaja. 

Ove godine je dvostruko manje poginulih u cestovnom prometu, prosječno bude šest poginulih dok su ove godine smrtno stradale tri osobe. Manji je i broj teško ozlijeđenih za osam posto dok je više lakše ozlijeđenih za i to za 4,5 posto.

Od težih kaznenih djela općeg kriminaliteta, u prva četiri mjeseca bilo je jedno kazneno djelo ubojstva, koje je razriješeno. Tu su i četiri pokušaja ubojstva, od kojih su tri razriješena, dok u jednom slučaju kriminalističko istraživanje još traje. Zabilježena su 22 kaznena djela teške tjelesne ozljede što je pet manje u odnosu na petogodišnji prosjek. Od 22 djela, njih 19 je razriješeno. 
Što se tiče kaznenih djela silovanja, uključujući i pokušaje, ove godine nije zabilježeno niti jedno takvo kazneno djelo, u odnosu na prosjek od dva.

Bilježi se i pad imovinskih kaznenih djela za 21,1 posto. Za ta djela prosjek je 881, a 2017. bilježi se 695 kaznenih djela na štetu imovine. U padu su razbojništva za 37,5 posto, zatim drske krađe za 43,3 posto te 37,4 manje provala. U prva četiri mjeseca bilo ih je 267, dok je prosjek 426 provale. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao