News

Komentari 0

U Splitu su nastavili suđenje u slučajevima "Lora I" i "Lora II"

U Splitu su nastavili suđenje u slučajevima "Lora I" i "Lora II"

Mjesec dana nakon posljednje rasprave, u utorak je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno objedinjeno suđenje za "Loru I" i "Loru II" u kojima su optuženi Tomislav Duić i Emilio Bungur

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudi se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom Domovinskog rata.

Danas su svjedočila tri svjedoka, osobe koje su već osuđene u tom predmetu: Josip Bikić, Miljenko Bajić i Davor Banić.

Prvi svjedok Josip Bikić (53) je predsjedniku sudskog vijeća za ratne zločine, sucu Vladimiru Živaljiću, rekao da je u 72. bojnoj Vojne policije bio od 1992. i to u patrolnoj službi, te da nikada nije radio u vojnom zatvoru u Lori.

Optužene Duića i Bungura nije znao već je naknadno upoznao prvooptuženog, dok je drugoga upoznao tijekom vođenja prvog kaznenog postupka za Loru.

"Kada smo bili dežurni zvao nas je vojnik iz 'dežurane' u Lori i rekao nam da se vratimo u bazu, uzmemo dugo oružje, pokupimo Duića na Sućidar, no njega nije bilo doma. Sa mnom su bili Miljenko Bajić i Davor Banić. Naknadno smo doznali da je pobjegao zatvorenik Nenad Knežević. Kada smo stigli u Loru bilo je puno vojnika, razmaknuli smo ih i na podu ugledali tog čovjeka kojemu su ruke bile u lisicama", počeo je svjedočenje Bikić.

Potom je rekao da je čovjek na podu bio u sam uniformi, da je oko njega bilo krvi, pa mu je on otključao lisice i zajedno s ostalima ga podigao s poda. Čovjek je zapomagao, a onda su ga odveli u bolnicu gdje je, kako je rekao, umro od sepse nakon određenog vremena. On nije vidio da je tog ranjenika netko u Lori tukao.

U patrolnoj službi u to vrijeme bio je i Miljenko Bajić (55) koji tada nije imao nikakva saznanja o zatvoru u Lori. Njihovoj službi je bio zadatak da interveniraju u slučaju kršenja vojne stege, pa bi takve vojnike vodili do dežurnog u Lori. Duića i Bungura je tada poznavao samo iz viđenja, a koliko zna, Duić je vodio taj zatvor. Osobno je bio dva ili tri puta u dvorištu zatvora u Lori gdje je vidio zatvorenike kako šetaju.

"Ja nisam nikada primijetio da bi njih netko zlostavljao, niti sam čuo da je Duić tako nešto naredio", ustvrdio je Bajić.

Na pitanja predsjednika sudskog vijeća suca Živaljića je izjavio da zarobljenik u Lori, o kojem je govorio prethodni svjedok Bikić, nije bio vezan u zatvoru kada su došli, kao i da su kod sebe odmah imali i dugo oružje. Nakon dolaska u zatvor je stupio u kontakt sa Tonćijem Vrkićem kojeg poznaje od prije i koji mu je rekao da zarobljenika vode u bolnicu što su oni i napravili.

U postupku "Lora I" bili su pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Tomislav Duić dobio osam godina zatvora, a Emilio Bungur šest godina.

Suđenje za "Loru I" je ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s "Lorom II". Krajem siječnja 2017. ta su dva predmeta razdvojena.

Duiću i Bunguru se sada sudi u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. su tražili obnovu postupka.

Najčitaniji članci