News

Komentari 163

U šumi pronašli shar peije bez očiju: 'Vlasnici će odgovarati'

U šumi pronašli shar peije bez očiju: 'Vlasnici će odgovarati'

Vlasnici pasa tvrde kako nema govora o mučenju pasa, a veterinar kaže kako psima nitko nije iskopao oči, već da je došlo do uvrtanja kapaka što se moglo spriječiti

Nakon što su tri dana lutali šumom Haljevo u kojoj su ih pronašli volonteri Skloništa za pse Veterinarske stanice Beli Manastir, dvoje shar peija bez očiju se ubrzano oporavljaju. A javili su se i njihovi vlasnici koji tvrde da nesretnim životinjama nitko nije iskopao oči, kako se tvrdilo u drugim medijima, nego su oni rođeni bez očiju!

- Mi smo uradili detaljan veterinarski pregled, a policija će utvrditi daljnje detalje o eventualnom zanemarivanju tih životinja. U svakom slučaju, u petak navečer, kad su volonteri doveli pse u veterinarsku stanicu, oni su bili u takvom stanju da ih se nije moglo pregledati. Danas se, pak, već može utvrditi da oni imaju očne jabučice - tvrdi veterinar Miroslav Prebeg, voditelj skloništa za pse belomanastirske veterinarske stanice.

Prema njegovim riječima, najvjerojatnije se radi o "uvrtanju kapka", što je anomalija karakteristična kod takve vrste pasa.

- Radi se o struganju dlaka po rožnici oka koje je dovelo prvo do stvaranja čira, a potom se sve inficiralo. Ono što su vlasnici mogli i morali uraditi je pružiti im na vrijeme odgovarajuću medicinsku skrb, a to nisu napravili - tvrdi Prebeg.

Vlasnici tvrde da su im psi pobjegli

Vlasnici pasa tvrde da su im mužjak i ženka shar peija pobjegli prije tri dana i da su se javili čim su njihove fotografije vidjeli na internetu. Kažu da nema ni govora o nekakvom njihovom mučenju.

Veterinar Prebeg kaže da psi nisu ni cijepljeni ni čipirani te da vlasnici i zbog toga moraju odgovarati. U lutanju šumom nakupili su se krpelja pa su im se ti nametnici morali također odstraniti. Prema Prebegovim riječima, mužjak će ostati slijep, dok će ženka moći vidjeti slabo i to tek na jedno oko

- U ponedjeljak ćemo oba šteneta starosti oko godinu dana sterilizirati, a već smo ih čipirali. Ono što ne dolazi u obzir je njihovo razdvajanje. Psi će se moći i morati udomiti samo zajedno. Oni su i preživjeli ove dane u šumi samo zato što su bili zajedno. Mužjak je ostao živ zbog ženke, jer je hodao za njom i nije se htio odvojiti - priča Prebeg.

Najčitaniji članci