Obavijesti

News

Komentari 5

U Ukrajini ubijen Amerikanac

U Ukrajini ubijen Amerikanac

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u četvrtak da je jedan američki državljanin ubijen u Ukrajini u jeku ruske invazije na tu zemlju

"Mogu potvrditi da je ubijen američki državljanin. Nemam više detalja za vas od toga", rekao je Blinken na brifingu za novinare.

Blinkenova potvrda stigla je nakon što je policija u ukrajinskom gradu Černihivu ranije u četvrtak priopćila da među poginulima u ruskom granatiranju i jedan Amerikanac.

Zelenski je posjetio ranjenu tinejdžericu i donio joj cvijeće
Zelenski je posjetio ranjenu tinejdžericu i donio joj cvijeće

Vjačeslav Čaus, guverner regije čije je sjedište u gradu Černihivu koji se nalazi na prvoj crti bojišnice, rekao je da su tamo ubijena 53 civila u posljednja 24 sata. Taj broj nije bilo moguće neovisno provjeriti. Rusija poriče da gađa civile.

Rusija je napala Ukrajinu iz četiri smjera, šaljući dvije kolone prema Kijevu sa sjeverozapada i sjeveroistoka, dolazeći s istoka u blizinu drugog najvećeg grada Harkiva i šireći se na jugu od Krima.

Blinken je je još jedan američki dužnosnik koji vjeruju da Rusija čini ratne zločine u svojoj invaziji na Ukrajinu.

"Namjerno gađanje civila je ratni zločin", rekao je. "Nakon svih razaranja u protekla tri tjedna, teško mi je zaključiti da Rusi rade drugačije."

Iz Mariupolja evakuirali 30.000 civila, ne zna se kakvo je stanje u podrumu pogođenog kazališta
Iz Mariupolja evakuirali 30.000 civila, ne zna se kakvo je stanje u podrumu pogođenog kazališta

Podsjetio je da je američki predsjednik Joe Biden dan ranije nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem.

Blinken je napomenuo da su njegove izjave o ratnim zločinima samo njegovo mišljenje, ali je dodao da stručnjaci State Departmenta procjenjuju jesu li u Ukrajini počinjeni ratni zločini.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<