Obavijesti

Promo sadržaj

U Velikoj Gorici održan 5. forum „Obrtništvo 2020.“

U Velikoj Gorici održan 5. forum „Obrtništvo 2020.“
11

Konstruktivna rasprava obrtnika i predstavnika vlasti na ovogodišnjem Obrtničkom forumu Zagrebačke županije

Nakon što su prethodnih godina gradovi domaćini bili Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko i Ivanić Grad, ovogodišnji Forum održan je u srijedu 26.veljače u Velikoj Gorici u hotelu Garden Hill.

U pozdravnom govoru predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dr.sc. Mirza Šabić napomenuo je kako je svrha ovogodišnjeg Foruma Zagrebačke županije aktualizirati teme koje su važne za obrtništvo i obrtnike te potaknuti rješavanje izazova s kojima se obrtnici svakodnevno susreću.

Pozdravne govore održali su predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica, Vladimir Birek, izaslanik gradonačelnika i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije grada Velike Gorice Domagoj Ilečić, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je i otvorila 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije.

Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak istaknula je kako se Zagrebačka županije ponosi svojim obrtnicima:

Kroz mjere potpora programima i projektima za poduzetništvo i obrt proračunu Zagrebačke županije je 2013.-2019. godine dodijeljeno preko 35 milijuna kuna direktnih potpora za 1.200 projekata.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac naglasila je kako je po pitanju nedostatka radne snage ova Vlada napravila veliki iskorak jer je senzibilizirala djecu osnovnih škola za upis u srednje strukovne škole.

Isto tako, kao prva panelistica, Ana Mandac govorila je o novim izmjenama i dopunama Zakona o obrtu kojim se dualni sustav strukovnog obrazovanja prilagođava hrvatskim prilikama te se preuzimaju primjeri najbolje prakse iz zemalja koje imaju razvijeni dualni sustav strukovnog obrazovanja.

U današnje doba infuencera, YouTubera i drugih virtualnih trendova, suočeni smo s izazovima koji se, među ostalim, tiču ohrabrivanja mladih na upis u srednje strukovne škole i približavanja strukovnih zanimanja. Po tom pitanju, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac komentirala je kako u tom smjeru ide i otvaranje Centra kompetentnosti u području strojarstva koji bi trebao biti završen 2023. godine te da se centri kompetentnosti temelje na maksimalnom povezivanju škola s potrebama gospodarstva, odnosno tržišta rada na moderan i zanimljiv način.

Zanimljivo je kako se broj obrta u Zagrebačkoj županiji u prethodne dvije godine znatno povećao. Tom trendu – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić – znatno doprinose iskustva i dijalog s obrtnicima.

O mjerama aktivne politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja kao i o dodatnim edukacijama radnika i očuvanju radnih mjesta govorila je predstojnica Regionalnog ureda Zagreb pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Marija Halić. Predstojnica je ukazala na činjenicu da je u siječnju 2020. godine nezaposlenost smanjena i iznosila je 6,2 % u usporedbi s siječnjom 2019. godine kada je iznosila 11,9 %.

Panelistica Anamarija Brcko, kao mlada obrtnica i vlasnica knjigovodstvenog obrta, iskoristila je potpore HZZ-a i Razvojne agencije Zagrebačke županije, a kao ključ uspješnog obrta navela je pozitivan stav i komunikaciju s klijentima.

O budućnosti obrtnika govorio je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU grada Velike Gorice Domagoj Ilečić istaknuvši kako obrtnici posluju u najizazovnijem trenutku ikada, s mnogo rizika i promjena, ali i kako im javna uprava treba omogućiti ostvarivanje konkurentnosti. Naglasio je i potrebu za smanjivanjem birokracije i administracije.

Nakon panel rasprave, Obrtnička komora Zagreb dodijelila je priznanje Regionalnoj agenciji Zagrebačke županije za dugogodišnju uspješnu suradnju i djelovanje u promicanju obrtništva Zagrebačke županije koje je primio ravnatelj Stipe Velić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!