Obavijesti

News

Komentari 56

U bolnici u Zadru našli opasnu bakteriju legionelu! U vodi je...

U bolnici u Zadru našli opasnu bakteriju legionelu! U vodi je...
1

Stalno provodimo preventivne protuepidemijske mjere i naglašavamo da u bolnici nije zabilježen niti jedan slučaj oboljelog bolesnika od Legioneloze, kaže zamjenik ravnatelja OB Zadar

VIDEO

Znate li da je u Općoj bolnici Zadar u vodovodnom sustavu od 2008. godine leglo opasne bakterije legionele. Ni djelatnici, a kamo li pacijenti ne znaju za tu informaciju. Svi oni piju i koriste zagađenu vodu. Bolnica nije učinila ništa,  čak nije ni informirala djelatnike, niti je  barem omogućila čistu vodu za piće. Sanitarna inpekcija je na svim uzorcima našla opasnu bakteriju i to svaki put u sve većoj količini, stigao je dopis čitatelja 24sata. 

O bakteriji smo pitali ravnateljstvo zadarske Opće bolnice. Oni kažu da provode protuepidemijske mjere, a da se legionela pojavila zbog starih vodovodnih cijevi.   

- Naglašavamo kako se u Općoj bolnici Zadar kontinuirano provode preventivne protuepidemijske mjere s ciljem prevencije nastanka i razmnožavanja bakterije Legionella pneumophila. Slijedom redovitog nadzora detektirana je pojavnost navedenog soja u toploj vodovodnoj vodi, te se u suradnji sa Epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Zadar i nadležnom Sanitarnom inspekcijom aktivno provode sve propisane protuepidemijske mjere - rekao nam je zamjenik ravnatelja te bolnice dr. Edi Karuc.

Karuc napominje kako je na pojavu legionele utjecala dotrajalost sustava održavanja tople vode, odnosno starost vodovodnih cijevi, kao i arhitektonska infrastruktura bolničkih objekata koji su se izgradili prije trideset pa i do pedeset godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Bolnici se aktivno radi na sanaciji i zamjeni opreme u kotlovnici. Nabavka kotla u koji su uložena znatna financijska sredstva, kao i nabavka izmjenjivača topline. Isto tako, angažirani su stručni eksperti za rekonstrukciju sustava tople vode. Naglašavamo kako se vodovodna voda može normalno konzumirati za piće. Neovisno o pojavnosti navedene bakterije u OB Zadar nije zabilježen niti jedan slučaj oboljelog bolesnika od Legioneloze, odnosno akutne bakterijske pneumonije. Pojavnost navedene bakterije nije neuobičajen u starijim vodovodnim sustavima gdje su često rađene rekonstrukcije, kao i nadogradnje starijeg sustava, što je čest slučaj ne samo u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj već i u svijetu - rekao nam je dr. Edi Karuc iz zadarske Opće bolnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a