Obavijesti

News

Komentari 19

U zadnji je tren promijenio plan, ušao u vlak i poginuo

U zadnji je tren promijenio plan, ušao u vlak i poginuo
37

Na odmor iz Švedske došao sam sa dva prijatelja. Od jednom se vlak počeo tresti, poletio sam u zrak. Imao sam ludu sreću, kaže Axel Hanesson

VIDEO

Među poginulima je u teškoj nesreći je i Emil Gaj. On je za Split putovao sa svojom 14-godišnjom kćeri, koja je neozlijeđena.
- Dolazio je s Bleda, gdje živi. Trebao sam ga dočekati. Zakasnio je na prijašnji vlak i uopće nije trebao biti u ovom - kroz suze nam je ispričao njegov prijatelj Lovro Rumora. U splitsku bolnicu je prvi pacijent dovezen u 13.10 sati, a do 15.25. ih je dovezeno ukupno 53. Među njima je šestero djece. Policija je izvijestila kako je liječničku pomoć zatražilo 18 Hrvata, 6 Francuza, 3 Šveđana, 2 Australca, Belgijanac, Slovenac, te državljanin Pakistana. Identitete ostalih još utvrđuju. Nitko od ozlijeđenih više nije životno ugrožen. U bolnici su zadržali 11 odraslih i dvoje djece. Francuskinja (20) koja je ozlijedila jetru i Hrvat iz Kanade s izljevom krvi u prsa su stabilno. Pakistanac koji je zadobio potres mozga ima i iščašeno rame, a pacijent na neurokirurgiji ima ozljedu vratne kralježnice. U akciji se ozlijedio vatrogasac, te su ga primili u bolnicu. Splitska bolnica aktivirala je nakon nesreće liječnike i medicinsko osoblje da se jave u bolnicu. Kažu da od rata nisu vidjeli ovakvo stanje. Čak 100 ljudi dalo je krv za unesrećene. Liječnici su zamolili kasno poslijepodne zamolili ljude da više ne daju krv jer u redu čeka još 100 ljudi. Ozlijeđene i puštene iz bolnice smjestit će u Hotel Dalmina. Hotel Lav dao je 10 dvokrevetnih soba, Hotel Zagreb dvije, Turistički biro u Hektorovićevoj ulici 10 i Željezničarski dom 5. Ministarstvo turizma financirat će posjet rodbine koja će dolazit u posjet ozlijeđenima.
- Bolnica nam je puno pomogla. Ubrzo su došla bolnička kola, ali nisu imali pristup vlaku. Parkirali su nekih 800 do 1000 metara dalje i njihovo osoblje se nadljudski trudilo da nam pomogne. Moja supruga je teško stradala. Vidio sam da nešto nije u redu kad je vlak počeo voziti neobično brzo. Pitao sam konduktera, zašto ovaj čovjek vozi divlje. Znao je da se pojavio tehnički kvar, da kočnica ne radi. Očekivao sam da će vlak iskočiti iz tračnica, sklupčao se kao jež i zato mi ništa nije bilo. U trenutku udara moja supruga je raširila ruke i obje su joj slomljene. Stvari su joj padale i po glavi. Dečko iza mene u dobi od 20-ak godina beživotno je ležao, a držala ga je djevojka. Srećom smo se zaustavili pred provalijom jer nitko ne bi preživio - rekao je Franjo Martinović iz Zagreba koji je sa ženom putovao na odmor na Vis.
- Na odmor iz Švedske doputovao sam sa svoja dva prijatelja. Od jednom se vlak počeo tresti. Shvatio sam da su prvi vagoni izletjeli iz tračnica. Odletio sam u zrak. Prijatelju mi se zabilo staklo u rame, a drugi je kao i ja prošao bez ozljeda. Imali smo ludu sreću  - rekao je Axel Hanesson (19).
Zagrepčanka Petra u Split je putovala kako bi stigla sinu na proslavu rođendana.
- Pred Split sam krenula u zahod malo se osvježiti. Vagon je počeo vijugati, a isprva sam mislila da je to normalno jer je vlak nagibni, no onda je počelo malo žešće. Odvojio se vagon ispred nas. Uspjela sam ostati na nogama. Zatim sam čula krikove i ljude kakao vrište - ispričala je Petra.
Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje rekli su kako su sve službe odreagirale na najbolji mogući način.
U splitskoj bolnici bio je i Pavle Kalinić koji je došao po očevu sestru. Ona je iz bolnice izašla sa gipsom na desnoj nozi. Rekla je kako je bilo prestrašno gledati vlak kako ubrzava prije izlijetanja. Mlada Marina Perković iz Gospića je išla u Split na rođendan. Srećom je prošla bez ozljeda, a unesrećenima je pomagala do hitne te im je nosila prtljagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu