News

Komentari 35

'U zadnjih deset dana smo imali i previše posla na Medvednici, molimo da budete oprezni'

'U zadnjih deset dana smo imali i previše posla na Medvednici, molimo da budete oprezni'

HGSS ovih dana ima pune ruke posla u Sisačko - moslavačkoj županiji, a oni koji su ostali na Medvednici su u zadnjih 7 dana imali 11 intervencija

Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom - kažu iz HGSS-a.

Samo u nedjelju 17.1. na Sljemenu su imali pet akcija spašavanja, sve u periodu od tri sata, između podne i 15 sati.

- Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša - govore. 

U četvrtak je ta neslavna brojka bila veća, spašavatelji su na teren izlazili čak šest puta, između 11:30 do 15:30. Ovaj vikend ih je ipak iznenadio više nego sve nezgode proteklih dana. 

-  Došavši danas ujutro na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nama nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. To govori o činjenici sa čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi - kažu iz HGSS-a. 

Upozoravaju da su njihovi kapaciteti podijeljeni na više strana zbog toga što je veliki broj pripadnika HGSS-a stalno angažiran na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine, spašavaju ljude, penju se na krovove, saniraju štetu. Njihov apel građanima prenosimo u cijelosti:

Molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno.Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom.

Najčitaniji članci