Obavijesti

News

Komentari 46

Ubili hrvatskog civila: Ukupno su dobili 16 godina zatvora

Ubili hrvatskog civila: Ukupno su dobili 16 godina zatvora
1

Obrazlažući presudu sudac je rekao kako je više svjedoka vidjelo da su Đermanović i Čavić civila Vladimira Letića 1991. stavili u auto i odvezli ga u šumu gdje je ubijen

VIDEO

Pero Đermanović i Dubravko Čavić, pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, na Županijskom sudu u Zagrebu ponovno su nepravomoćno osuđeni na devet, odnosno sedam godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog civila Vladimira Letića iz Stublja u blizini Hrvatske Kostajnice sredinom listopada 1991. Letića su vezali žicom i odveli u zapovjedništvo u Gornji Hrastovac gdje su ga zlostavljali. Idućeg dana vratili su ga u njegovo selo Stubalj kako bi im pokazao kuće u kojima ima oružja. Na kraju su ga, prema tvrdnjama iz optužnice, odveli u šumu, kundacima i nogama mu slomili noge i razbili glavu te u njega ispalili više hitaca.

U postupku, koji se dva puta ponavljao odlukom Vrhovnog suda, Čaviću se sudilo u odsutnosti, a Đermanović nije došao na objavu presude iako je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin. Vrhovni sud prvo je ukinuo presudu sisačkoga Županijskog suda kojom je Đermanović osuđen na 11 godina zatvora, Dubravko Čavić na devet, a Ljubiša Čavić na dvije godine zatvora. Jedino je potvrđena jednogodišnja kazna Ljubanu Bradariću, osuđenom da je pucao iz puške i zastrašivao preostalo hrvatsko stanovništvo u Stublju. 

Na ponovnom suđenju u Zagrebu, u studenome 2011., sudac Zdravko Majerović je Đermanovića osudio na devet, a Čavića na sedam godina zatvora. Nakon što je čuo presudu Đermanović, koji je jedini od optuženih bio na objavi presude, teško je uzdahnuo. Sudac Majerović rekao mu je kako razumije njegove reakcije jer je tijekom postupka tvrdio da je nevin.

- To ću tvrditi dok sam živ. Ja znam što je istina - rekao je Đermanović.

Obrazlažući presudu sudac je rekao kako je više svjedoka vidjelo da su Đermanović i Čavić i još jedan pripadnik srpskih paravojnih postrojbi civila Vladimira Letića stavili u auto i odvezli ga u šumu gdje je ubijen.

- Nije bitno tko je pucao jer su svi počinitelji - rekao je sudac dodavši kako Ženevska konvencija postoji da bi ljudi koji su sudjelovali u ratu nakon njega sebi mogli pogledati u oči.

- Vi nažalost to nećete moći zato što ste ubili civila, što se kaže bez veze ubili civila, iako i dalje možete tvrditi da niste. No jeste li, vi to najbolje znate - zaključio je tada sudac.

Ovu nepravomoćnu presudu Vrhovni sud je ukinuo i poslao je na ponovljeno suđenje naloživši ispitivanje novih svjedoka. No, kako njihovim ispitivanjem nisu utvrđene nove činjenice sudac Majerović ih je danas ponovno nepravomoćno osudio na istu kaznu. Đermanović je osuđen i da je s Ljubišom Čavićem krajem listopada 1991. provalio u dvije kuće u Graboštanima i zapalio ih, za što je Ljubiša Čavić nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH