Obavijesti

News

Komentari 77

'Ubili su sve koji nisu bili Srbi, a žene i djevojčice su silovali...'

'Ubili su sve koji nisu bili Srbi, a žene i djevojčice su silovali...'
6

Dok Mladić nije došao u Potočare, ja sam imala sina, muža, braću, rodbinu, prijatelje. Kada je došao, uspio je Srebrenicu napraviti etnički čistom, kaže predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić

VIDEO

Mi, majke Srebrenice očekujemo doživotnu kaznu za Ratka Mladića. Mora se kazniti za sve zločine u svim krajevima kojima je prošla njegova vojska. Dok Mladić nije došao u Potočare, ja sam imala sina, muža, braću, rodbinu, prijatelje. Kada je došao, uspio je Srebrenicu napraviti etnički čistom, rekla nam je predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, koja u Den Haagu očekuje presudu vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću.

FILE PHOTO: Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic

Da se, kaže, Mladiću presudilo ranije, ne bi se rađali mali Mladići koji niču i kliču po Srbiji. 

- Iskreno vjerujem da će presuda biti pravedna, jer svaka drugačija presuda na koju se ni ne usudim pomisliti, bila bi poniženje žrtava. Zbog naše djece, zbog budućnosti, treba nam istina. Bez istine nema pravde, a bez pravde nema pomirenja. Mladićeva vojska ubila mi je 22 člana obitelji i 10701 prijatelja. Ubili su sve koji nisu bili Srbi. Žene i djevojčice su silovali, a neke od njih su i još danas u umobolnicama - rekla nam je Munira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
A woman mourns near coffins of her relatives, who are newly identified victims of the 1995 Srebrenica massacre, which are lined up for a joint burial in Potocari near Srebrenica

Dodala je kako je Međunarodni sud u Haagu osnovan zbog žrtava i još jednom izrazila očekivanje pravednom presudom. 

- Neka pravednom presudom pokažu da nije uzalud radio. Moramo se boriti za sve majke. Jer, svaka majka koja je izgubila muža i djecu bila je ubijena zajedno s njima, ali je morala nastaviti hodati po svijetu. Teško je leži i ustati s tim bolom. Ja imam troje unučadi. Ne želim da mrze, jer mržnja je slabost, a ja ne želim da ni oni, niti ja budu slabi - zaključila je Munira uoči presude.

FILE PHOTO: Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic

Kakva god kazna bila, bit će premala...

Ratko Mladić bio je zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenog 1996. Haški sud tereti ga po dvije točke za genocid, pet točaka za zločine protiv čovječnosti i četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Former Bosnian Serb commander Mladic appears in court at the ICTY in the Hague

Nakon što se odbio izjasniti o krivnji, u spis predmeta je 4. srpnja 2011. u njegovo ime uneseno da se ne osjeća krivim.

Presuda u 10 sati: Mladić na njoj vjerojatno neće biti

Haški sud će mu presuditi danas u 10 sati. Kakva god kazna bila, premala je, jer zločini koje je počinio teško se mogu pravedno kazniti. Mladić, koji vjerojatno neće biti prisutan na izricanju presude zbog zdravstvenog stanja, izricanje presude neće moći izbjeći. 

Mladić je izravno sudjelovao u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995., kad su ubili 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Djeci je dijelio čokolade, a onda ih slao u smrt. Progonio je, deportirao, mučio i ubijao nesrpsko stanovništva tijekom 1992., osnivao logore Omarska, Keraterm, Manjača i Trnopolje, u kojima su mučeni i ubijani Bošnjaci i Hrvati. Terorizirao je civile Sarajeva od 1992. do 1995. te uzimao za taoce pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) 1995. godine. Napadao je Šibenik, Zadar, Vrliku, Kijevo i Škabrnju. Ondje su 18. 11. 1991. ubili 43 civila i 15 vojnika. Ukupan broj žrtava u Škabnji je 86.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a