Obavijesti

News

Komentari 75

'Ubo ga je stršljen, svjestan je bio neko vrijeme pa je klonuo'

'Ubo ga je stršljen, svjestan je bio neko vrijeme pa je klonuo'
1

Nakon uboda stršljena 50-godišnji policajac zadarske Policijske uprave dobio je snažnu alergijsku reakciju i vrlo brzo preminuo. Ekipa Hitne pomoći nije mogla spasiti nesretnog čovjeka...

VIDEO

Do pola puta do ceste bio je svjestan. Nakon toga je pao u nesvijest. Stršljen ga je ubo u lice, iznad obraza s lijeve strane. Reakcija je bila jaka, odmah je sav poplavio i nije uspio doći do medicinske pomoći, kazao nam je Srećko Brcanija iz Zemunika Donjeg nedaleko od Zadra.

POGLEDAJTE SAVJETE LIJEČNICE:

Doktorica Mirjana Turkalj o alergijama Reporter: Paula Osojnik

Posted by 24sata on Wednesday, 7 September 2016

Prometnog policajca Željka Barića (50) u utorak je u Zemuniku Donjem u lice ubo štršljen. Zbog snažne alergijske reakcije Željko je nakon samo jednog uboda umro na mjestu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naišao sam iz polja odmah nakon uboda. Susjed mi je rekao da mora odvesti svojeg prijatelja doktoru zbog napada stršljena. Čim je izgubio svijest, zvali smo Hitnu službu. Nažalost, više mu nije bilo pomoći. Do njihova dolaska već je preminuo. Strašno, žao mi je njegove obitelji - priča Srećko.

On je u utorak poslijepodne vidio dvojicu prijatelja kako ukrcavaju gnojivo u traktor u polju u zaseoku Senj. Rođak iz Zemunika koji drži stoku pozvao ih je da uzmu stajskoga gnojiva kojeg je imao u izobilju iza staje. Srećko je odradio što je trebao u svojem vinogradu, a po povratku oko 16 sati, opet je prošao natrag istim poljskim putom. U polju iza staje stršljenovi su već bili uznemireni, vjerojatno zbog diranja vilama u njihovo gnijezdo sagrađeno u hrpi stajskoga gnoja. Jedan je ubo prometnog policajca Željka Barića te je on zbog snažne alergijske reakcije koja je uslijedila ubrzo umro. 

Prema riječima očevica, bio je pri svijesti dok su prešli polovicu puta do tristotinjak metara udaljene ceste. Nakon toga je pao u nesvijest, a umro je prije dolaska Hitne. 

- Iako neki pričaju da je bila riječ o osama, to je definitivno bio stršljen. Međutim, nije to bio onaj veliki kakve obično viđamo, nego neka manja podvrsta. Još ih tamo ima i lete uokolo iako puše jaki vjetar koji im izgleda nimalo ne smeta. Oni izlaze za hladnijih dana iz gnijezda, a ne po velikoj vrućini - kaže naš sugovornik Srećko Brcanija. Kako su stršljenovi u srijedu još bili uznemireni, prijeteći su letjeli prema svima koji su se približili gnijezdu.

Ubodi izazivaju po život opasne reakcije...

Alergijske bolesti danas su dosegle epidemijske razmjere. Manifestiraju se različito i postepeno se mogu pojačavati i razvijati. Hrvatska je po učestalosti alergijskih bolesti zemlja srednjeg do visokog rizika, ovisno o pojedinim dijelovima. One se mogu javiti na sve što nas okružuje, s čim dolazimo u kontakt i što konzumiramo. Reakcije na ubode osa, pčela i stršljena izazivaju po život opasne alergijske reakcije, od kojih je najopasnija anafilaktična reakcija, koja kada ide u svojoj najtežoj fazi završava anafilaktičkim šokom, što može dovesti i do smrti. Treba znati što nam uzrokuje alergiju i to treba izbjegavati.

Mirjana Turkalj, specijalist pedijatar, alergolog i imunolog, kaže kako su alergijske bolesti dosegle epidemijske razmjere:

- Manifestiraju se različito i postepeno se mogu pojačavati i razvijati. Hrvatska je po učestalosti alergijskih bolesti zemlja srednjeg do visokog rizika, ovisno o pojedinim dijelovima. One se mogu javiti na sve što nas okružuje, s čim dolazimo u kontakt i što konzumiramo. Reakcije na ubode osa, pčela i stršljena izazivaju po život opasne alergijske reakcije, od kojih je najopasnija anafilaktična reakcija, koja kada ide u svojoj najtežoj fazi završava anafilaktičkim šokom, što može dovesti i do smrti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a