Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
95 komentara

Napadač je radio kao trener, a onda je otputovao u Sj. Koreju

Radno mjesto bilo mu je u teretani Big River Gym u New South Walesu (Australija). Voditeljica teretane Tracey Gray potvrdila je kako je tamo radio od 2009. do 2011.,

Foto: Reuters/PIXSELL
95 komentara

Australski ekstremist Brenton Tarrant (28), koji je u dvije džamije na Novom Zelandu, u gradu Christchurchu, ubio najmanje 49 ljudi, nekad je radio kao osobni trener. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako piše ABC, radno mjesto bilo mu je u teretani Big River Gym u New South Walesu (Australija). Voditeljica teretane Tracey Gray potvrdila je kako je tamo radio od 2009. do 2011., nakon završetka školovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kad je napustio posao u teretani, krenuo je na put po Aziji i Europi:

- Bio je vrlo zagrijan za posao, volio ga je. Radio je besplatne treninge za djecu. Ne znam što mu se dogodilo, možda mu se tijekom putovanja nešto promijenilo u glavi, kaže Gray. 

Tarrant je posjetio i Sjevernu Koreju gdje se fotografirao sa skupinom turista ispred spomenika.

ISPISANA ĆIRILICOM Ubojica s Novog Zelanda na oružju je imao srpska imena

Otac mu je, kako se prisjeća ubojičina bivša šefica, umro od bolesti povezane s azbestozom, a vjeruje kako su mu sestra i majka i dalje živi.

- Mislim da mu je otac i usadio ljubav prema treningu. Je puno trenirao, rekla bih vrlo intenzivno. Htio je biti zdrav i za to je bio spremam napraviti velike promjene. Zaista ne mogu vjerovati da je netko s kim sam surađivala svaki dan bio sposoban ovo učiniti. 

Svoj strašni pohod Brenton je započeo u četvrtak kasno popodne po lokalnom vremenu kada je, odjeven u maskirnu uniformu, sjeo u automobil i rekao:

HRVATICA IZ CHRISTCHURCHA: 'Masakr nas je užasnuo, svu su djecu zatvorili u sigurnu sobu'

- Neka zabava počne. 

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail. Kad je stigao, vozilo je parkirao u aleji nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili.  

UBIJAO LJUDE U DŽAMIJAMA: 49 MRTVIH Prije masakra u autu je slušao četničku pjesmu o Karadžiću

POGLEDAJTE VIDEO:

U videu se čuje kako je, dok se vozio prema džamiji, u autu slušao pjesmu "Od Bihaća do Petrovca sela" u kojoj se spominje Radovan Karadžić. Napadač u autu pjeva pjesmu o vođi bosanskih Srba samo nekoliko dana prije najavljenog izricanja drugostupanjske presude za zločine u BiH, najavljene za srijedu 20. ožujka.

Foto: Twitter

Kad je krenuo u napad, Tarrant je na ruksaku nosio simbol sa svog manifesta. Na njemu je naznačio sljedeća načela: 

- Anti-imperijalizam

- Zaštita okoliša

- Odgovorna tržišta

- Društvo bez ovisnosti

- Zakon i red

- Etnička autonomija

- Zaštita kulture i nasljeđa

- Radnička prava

YouTuber šokiran: Zašto je spomenuo moje ime?

Najpopularniji YouTuber na svijetu PewDiePie užasnut je jer je ubojica u videu spomenuo njegovo ime:

- Muka mi je od činjenice da me spomenuo. Suosjećam sa žrtvama, njihovim obiteljima kao i svima drugima koje je pogodila ova tragedija.

Švedskog YouTubera, zbog nekih izjava tijekom karijeri, mnogi doživljavaju kao rasista, antisemitista i nacionalista. No, on nikad nije pozivao na nasilje niti ga slavio. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message