Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
288 komentara

Prije masakra u autu je slušao četničku pjesmu o Karadžiću

Karadžiću, vodi Srbe svoje. Nek svijet vidi, nikog se ne boje. Iz krajine krenuli su vuci, čuvajte se ustaše i Tuci, stihovi su pjesme koju je napadač slušao

Foto: YouTube
288 komentara

Australski ekstremist Brenton Tarrant (28) u dvije džamije na Novom Zelandu, u gradu Christchurchu ubio je najmanje 49 ljudi. Policija ga je uhitila nedugo nakon napada. Dok se vozio prema mjestu masakra, slušao je četničku pjesmu.

Cjeli masakr prenosio je na Facebooku i kasnije isti video objavio na Instagramu. Na glavi je imao kacigu s kamerom. Iscurili su i detalji vezani uz ono što je prethodilo masakru.

MASAKR NA NOVOM ZELANDU Pucao po džamijama i ubio 49 ljudi: 'Neka zabava započne...'

Svoj strašni pohod započeo je kada je, odjeven u maskirnu uniformu, sjeo u automobil i rekao:

- Neka zabava počne. 

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail. Kad je stigao, vozilo je parkirao u aleji nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili.  

'Karadžiću, vodi Srbe svoje, čuvajte se ustaše i Turci'

U videu se čuje kako je, dok se vozio prema džamiji, u autu slušao pjesmu "Od Bihaća do Petrovca sela" u kojoj se spominje Radovan Karadžić. Napadač u autu pjeva pjesmu o vođi bosanskih Srba samo nekoliko dana prije najavljenog izricanja drugostupanjske presude za zločine u BiH, najavljene za srijedu 20. ožujka.

Stihovi pjesme kažu:

Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje.
Nek svijet vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Hrvatske ustaše, hrvatske ustaše,
ne dirajte vi ognjište naše

Iz krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci,
čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci

Na internetu se pojavio i video uhićenja napadača:

Brenton je objasnio i kako je on "samo obični bijeli čovjek". Dodao je i da potječe iz radničke klase, obitelji s niskim primanjima te da se za masakr odlučio "kako bi osigurao budućnost za svoj narod" i smanjio stopu iseljavanja u europske zemlje.

Ubojica je rođen u Australiji, a roditelji su mu Britanci. Kaže i da se napadom htio osvetiti za tisuće života Europljana izgubljenih u terorističkim napadima. 

U svom rasističkim manifestu "Velika zamjena" žali što u životu nije ubio više "okupatora i izdajnika". Ima i simbol crnog sunca koji se vezuje uz neonaociste, ali i neke okultne subkulture poput sotoinzma. 

Foto: Twitter/Screenhot

Ukupno 41 čovjeka Brenton je ubio u džamiji na Deans Avenuu, a sedam u džamiji Linwood. Jedna od žrtava umrla je kasnije u bolnici. U bolnici u Christchurchu trenutačno je 48 ozlijeđenih među kojima su i mala djeca. Neki su i u kritičnom stanju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message