Obavijesti

News

Komentari 19

Učenici matematički i čitalački nepismeni - poraz obrazovanja

Učenici matematički i čitalački nepismeni - poraz obrazovanja
2

Singapurski model: Hrvatski đaci su na PISA testovima postizali ispodprosječne rezultate. Singapur ima model prema kojem su njihovi đaci među najboljima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Naši učenici su loše plasirani na PISA testiranju zbog nekritičkog odnosa prema gomilanju gradiva u sve natrpanijim programima koji često sadržajem i količinom nisu primjereni dobi učenika. Smatraju to srednjoškolski profesori s kojima smo razgovarali. Profesorica Ljiljana Damjanič Čaušević iz pulske Strukovne škole tvrdi da je loš rezultata posljedica mehaničkog usvajanje činjenica koje se ne znaju primijeniti, a time se gubi smisao učenja i smanjuje motivacija.

- Znanje nije taksativno gomilanje činjenica, znanje znači razumijevanje, povezivanje i mogućnost uporabe istih, na čemu treba ozbiljno poraditi u našem sustavu obrazovanja - kaže Damjanič Čaušević.

Čekajući reformi koja bi trebala osuvrementi sustav obrazovanja, profesori u Hrvatskoj naglašavaju kako će rezultati iz godine u godinu biti sve lošiji ne promijenimo li hitno ključne stvari.

- U posljednje vrijeme se puno govori o nastavi usmjerenoj na učenika, no pitanje je koliko se takav rad uistinu primjenjuje u praksi. Smatramo da se danas učenicima previše povlađuje u smislu davanja gotovih materijala, čime podcjenjujemo i u krajnjem slučaju negativno utječemo na učenikov razvoj sposobnosti - smatraju istarske profesorice Mateja Fegeš i Sandra Brešić. Profesorica Alenka Šušlić Petrec iz riječke Salezijanske klasične gimnazije kaže kako će rezultati biti bolji tek kad se školstvo potpuno reformira.

- Učenike bi trebalo razvijati prema vlastitim potencijalima, a ne prema općem preširokom znanju. Ako bi broj učenika unutar odjela bio manji, sigurno bi im se nastavnici mogli više posvetiti, - predlaže profesorica Alenka Šušlić Petrec iz riječke Salezijanske klasične gimnazije.

Sanja Dravinski, prof. zdravstvene njege u Medicinskoj školi u Osijeku, ne shvaća da se, unatoč tome što hrvatski učenici već godinama loše prolaze na PISA ispitivanju, ništa po tom pitanju ne poduzima.

- Testiraju se učenici prvog razreda srednje, a to znači da oni pokazuju znanje stečeno u osnovnoj školi te da s tim znanjem i dolaze u srednju. To znači da problem treba rješavati tamo gdje nastaje, a to je osnovna škola. Treba promijeniti nastavne sadržaje. Srednja škola je nadogradnja osnovnog obrazovanja. U stručnom obrazovanje nemamo puno mogućnosti nadoknađivati učenicima propušteno znanje - kaže.

Često se kao zemlje uzor u ovom pogledu spominju Finska ili Singapur čiji đaci su redovito na prvim mjestima ovog međunarodnog natjecanja. Ova posljednja na reformi radi već nekoliko desetljeća, a uspjeh đaka potvrđuje kako se ulaganje u nastavnike i informatizaciju isplati. Potiču kontinuirano učenje, ne bubanje napamet samo da bi učenici prošli ispit. Hrvatskim đacima se zamjera uopravo ono u čemu su singapurski najbolji - ne snalaze se u praksi, pa čak i kad prolaze s odličnim. Ulaganje u obrazovni sustav - od vrtića do upisa doktorata, posebice u kvalitetan nastavnički kadar (jer oni su srce sustava) i informatizaciju (jer ona je ključ modernih zanimanja) - jasno je - donijelo je Singapuru i prestižnu gospodarsku poziciju. Ipak, u obrazovnom sustavu u Singapuru oprezni su u korištenju tehnologije.

- Singapur je fascinantan slučaj. Prije početka 2. svjetskog rata bio je britanska luka. Povlačenjem Britanije postao je izrazito nerazvijeno područje. Danas imaju jednu od najrazvijenijih privreda svijeta, a to su postigli isključivo obrazovanjem i radom - rekao je Marc Tucker, predsjednik Nacionalnog centra za edukaciju i ekonomiju SAD-a. A kako? Shvatili su da njihova ekonomija treba promjenu, a da se ne može promijeniti ako se ne počne od dna piramide. U vrtiću djeca uče jezike, brojiti i usavršiti socijalne vještine, a važna je i muzika te vanjske aktivnosti. U škole su također uveli potpuno nove nastavne programe te dopustili i nastavnicima, ali i učenicima - kreativno mišljenje. I zato već godinama imaju prevlast u svijetu što se tiče matematike i prirodnih znanosti, a što se tiče inovacija - ne zna se gdje im je kraj.

Matematiku uče baratajući kovanicama i novčanicama

Nastavnica, koja je 30 godina u Americi predavala matematiku na tradicionalan način, kaže kako je novi program - baziran na singapurskom načinu predavanja matematike - jedno uzbudljivo iskustvo:

- Kad radimo s novcem, rekla bih učenicima: ‘Imam 50 centi. Koliko je to?’, a oni bi obično odgovorili: ‘Pet novčića od 10 centi’. Kad bih ih upitala što predstavlja pet kovanica od 10 centi, oni bi rekli: ‘50’. Ali pitanja se i dalje postavljaju, poput: ‘Koliko je grupa u 50 centi?’ - govori nastavnica.

Ističe da su važne slike jer đacima daju priliku da sami “otkriju” matematičke pojmove, a ne da ih objasni nastavnik. Na taj način uče misliti matematički.

Školski album

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...