Obavijesti

News

Komentari 8

Učenici su uspješniji otkad gradivo uče na tabletu...

Učenici su uspješniji otkad gradivo uče na tabletu...
2

Djeca u Varaždinu uživaju u novim tehnologijama. Zahvaljujući učiteljici Tei Pavičić svi đaci nižih razreda I. Osnovne škole iz Varaždina sad koriste tablete

VIDEO

Bolje nam je učiti na tabletima nego s knjigom. Bolje pamtimo i lakše učimo. Ispričala nam je to Ivona Suhić, učenica 4.a razreda I. Osnovne škole Varaždin.

Škola ima 13 tablet računala i 6 pametnih ploča. Kako bi uspjeli osigurati potrebu tehnologiju, škola se javila na brojne natječaje za donacije i sponzorstva. Najzaslužnija za uvođenje digitalne nastave je učiteljica Tea Pavičić. Kako bi osigurali potrebnu tehnologiju učiteljica je osmislila projekt “Modernizacija rada i osuvremenjivanje nastavnog procesa I. Osnovne škole Varaždin primjenom IKT-a“. Projekt je prošao na sponzorskom natječaju jedne tvrtke koja podržava digitalizaciju škola.

Dobiveni iznos škola je uložila u kupnju tableta, a preostali dio tehnologije koji se koristi za realizaciju projekta donirao je Grad Varaždin, koji je također podržao projekt. Osim toga, učiteljica se u inozemstvu educirala za korištenje novih tehnologija u nastavi.

- Dosad smo iz fondova EU uspjeli izvući oko 14.000 eura za edukacije učitelja. Projekt su podržale dvije tvrtke i Grad Varaždin, dok od ostalih još čekamo odgovor – rekla je Tea Pavičić, koja bi ove godine trebala doktorirati na informacijsko-komunikacijskim znanostima.

Nakon edukacije u Španjolskoj učiteljica Tea Pavičić je stečena prenijela kolegama u školi te ih primijenila na svojim učenicima.

- Ideja je da se tableti uvedu kao pomoćno nastavno sredstvo koje će učenicima učiniti nastavu zanimljivijom i u kojoj će učenici biti puno aktivniji. Učenike želimo dodatno motivirati za obrazovne sadržaje i na taj način utjecati na poboljšanje njihova uspjeha. Također, ovim načinom rada nastojimo nastavu učiniti zanimljivijom, kvalitetnijom i bližom učenicima. Umjesto rješavanja radne bilježnice i zbirke zadataka, učenici vježbaju i rješavaju kvizove uz pomoć tableta i pametne ploče, igraju edukativne igre i istražuju zadane sadržaje putem weba - objasnila nam je Tea Pavičić koja svojim đacima izrađuje kvizove i web aplikacije koji nastavu čine još zabavnijom. Ova mlada učiteljica već četiri godine radi istraživanja vezana uz djecu i digitalne medije te objavljuje znanstvene radove. Kako bi saznala stvarnu učinkovitost tableta u nastavnom procesu, učiteljica Pavičić napravila je istraživanje kojim je htjela pokazati kako tablet kao pomoćno nastavno sredstvo utječe na motivaciju, uspjeh i aktivnost učenika u nastavi matematike nižih razreda. Ovom temom učiteljica se također bavi i u svojem doktorskom radu.

- Iako je i dosad bila jedan od omiljenih predmeta, matematika je sad učenicima još zanimljivija i bolja te im omogućuje lakše i brže razumijevanje nastavnog sadržaja, aktivnije uključivanje u nastavni proces te učinkovitiju provjeru stečenih znanja s jasnim povratnim informacijama i objašnjenjima. Istraživanje je trajalo jedno polugodište, a uzorak su činili učenici trećih i četvrtih razreda. Ovim istraživanjem dokazalo se da korištenje tableta uvelike utječe na motivaciju učenika za nastavnim sadržajem te da su učenici aktivniji i motiviraniji za rad. Kao najzanimljivije aplikacije pokazale su se Kahoot, Plickers i Socrative - rekla nam je Pavičić.

Osim učiteljice Tee Pavičić, tablete u svojoj nastavi također su počele koristiti i druge učiteljice u školi tako da su u proces osuvremenjivanja nastavnog procesa uključeni gotovo svi učenici nižih razreda. Kako bi se još više educirali i stekli nova iskustva, nastavnici varaždinske škole stalno se javljaju na europske projekte koji će im omogućiti nova stručna usavršavanja u inozemstvu te sudjelovanje na međunarodnim konferencijama i radionicama o novim tehnologijama. Korištenjem tableta u školi zadovoljna je i ravnateljica varaždinske škole Karmen Hans-Jalšovec.

- Upoznali smo i roditelje koji su to prihvatili i rezultati takvog učenja su puno bolji. Svake godine se trudimo uvesti nešto novo. Ne idemo ishitreno, nego se sve dobro priprema i upravo radi toga dio učenika u našu školu upisuje se zbog programa koji nudimo. Radimo na edukacijama za primjenu novih tehnologija te se uključujemo i prijavljujemo za nove projekte - kaže ravnateljica Jalšovec.     

Lakše im je raditi u paru

Učenici također ne skrivaju zadovoljstvo korištenjem tableta. Učenica 4.a Ana Strelec kaže da je učenje na tabletu zabavnije jer ne moraju puno pisati, a sve rade u paru, pa ako jedan učenik nešto pogriješi, drugi ga može ispraviti.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...