Obavijesti

News

Komentari 57

Učenika tjerala sa sata: Protiv nastavnice podigli optužnicu

Učenika tjerala sa sata: Protiv nastavnice podigli optužnicu
3

Optužnicom se nastavnicu OŠ Augusta Šenoe u Osijeku tereti da je redovnog učenika udaljavala sa školskih satova govoreći mu da nije učenik škole

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv profesorice biologije i kemije Antice Kelave (56) zbog počinjenja kaznenog djela povrede djetetovih prava. 

Optužnicom se profesoricu OŠ Augusta Šenoe u Osijeku tereti da je od 15. siječnja do 18. travnja 2014. u Osijeku, kao učiteljica u osnovnoj školi, redovnog maloljetnog učenika (1999.) udaljavala sa školskih satova koje je držala govoreći mu da nije učenik škole čime je navedenom djetetu onemogućila pravo na osnovnoškolsko obrazovanje. 

Kako smo već pisali, učenik osmog razreda I. P. uredno je svaki dan dolazio na sate biologije i kemije, no profesorica bi ga svaki put, po njezinom ulasku u učionicu, zapovjednim tonom tjerala van. Agonija za dječaka, koji je inače štićenik Doma za odgoj djece i mladeži, trajala je tri mjeseca. Izbacivala ga je s nastave, jer je smatrala da on nije učenik te škole, iako je u nju bio uredno upisan 5. prosinca prošle godine.

Profesorica Antica Kelava se nije obazirala ni na odgajatelje iz Doma, koji su dolazili s dječakom na nastavu. Dječak je u Osijek došao iz Slavonskog Broda, a izmješten je iz obitelji zbog socijalnih razloga.

Profesorica se nije obazirala čak ni na ravnatelja škole koji ju je čak tri puta upozoravao podsjećajući je kako bi zbog toga mogla dobiti otkaz. Kako ništa od toga nije urodilo plodom, alarmirao je 27. siječnja pravobraniteljicu za djecu, a dva dana poslije i Agenciju za odgoj i obrazovanje.

Nakon mjesec dana na vrata škole pokucala je prosvjetna inspekcija, koja je utvrdila da su mnogobrojne žalbe učenika, roditelja i kolega učitelja koje se odnose na ponašanje i rad učiteljice Antice Kelave osnovane, a da sugestije razrednika i pedagoginje, zajednički roditeljski sastanci te šest opomena koje je izrekao ravnatelj škole Krešimir Ćosić nisu rezultirali pozitivnim pomakom. Inspekcija je od Agencije za odgoj i obrazovanje zatražila da provede stručno-pedagoški nadzor nad radom učiteljice, a nadzor je samo potvrdio navode iz podnesaka roditelja. Agencija je stoga predložila da se učiteljici zabrani rad ''zbog teških i višekratnih propusta u stručno-pedagoškom radu“. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C