Obavijesti

News

Komentari 11

Učenike besplatno podučava i poziva druge da to isto čine

Učenike besplatno podučava i poziva druge da to isto čine
4

Splitski umirovljeni profesor matematike Vinko Bajrović Capo (78) uvijek je bio dobar čovjek, a to je dokazao i time što besplatno priprema đake za maturu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Splitski umirovljeni profesor matematike Vinko Bajrović Capo (78) uvijek je bio dobar čovjek, a to je dokazao i time što besplatno priprema đake za državnu maturu. Profesor Bajrović smatra da je mozak jedini dio ljudskog tijela koji ne stari ako se redovito trenira uz intelektualne vježbe. A što je bolje od mozganja nad matematičkim problemima kako bi sive stanice ostale vitalne. Iako je u mirovini, svoj entuzijazam i znanje profesor želi i dalje prenositi na mlade naraštaje.

Stoga već četvrtu godinu Vinko Bajrović potpuno besplatno poučava đake srednje škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju. 

- Došao sam u školu i predložio ravnatelju da poučavam đake lošijeg financijskog statusa, koji nisu u mogućnosti platiti instrukcije. Ravnateljima i profesorima se ideja svidjela i tako naša suradnja traje, evo, već četvrtu godinu - govori profesor Bajrović. Od početka prosinca do kraja svibnja profesor Bajrović će 63 đaka obučavati dvaput tjedno po dva sata. Prema dosadašnjim pokazateljima, Bajrovićev altruizam je pomogao svim polaznicima njegova tečaja da uspješno prođu državnu maturu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ivo Cagalj/PIXSELL

Napisao knjigu sa zadacima s mature

No nije se Bajrović zaustavio samo na tome nego je sa suprugom Mirom, također profesoricom matematike, napisao knjigu s više od tisuću riješenih matematičkih zadataka s dosadašnjih 14 državnih matura. 

- Novo izdanje knjige izaći će za mjesec dana, a supruga i ja smo se od početka odrekli honorara za knjigu, kako bi bila što jeftinija i dostupnija svim maturantima - pojašnjava profesor.

Profesor Bajrović je deset godina radio kao školski profesor te iduće 34 godine u Zavodu za školstvo kao savjetnik-nadzornik za matematiku u tri dalmatinske županije. Bio je unaprijeđen u višeg savjetnika, a ta je funkcija obuhvaćala stručna usavršavanja nastavnika i učenička natjecanja. Također je pisao udžbenike za više razrede osnovne škole.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Dobitnik brojnih nagrada

Uz sve to profesor Bajrović je izmislio i dva učila, dekadecim te lepezu koja đacima prvog i drugog razreda uvelike pomaže da uče čitati i pisati prirodne brojeve. Prije nekoliko mjeseci Vinko Bajrović je dobio nagradu “Ivan Filipović” za iznimna postignuća u školstvu. Gotovo je istodobno dobio i nagradu “Franjo Bučar” za rezultate koje je postigao kao sportaš i sportski djelatnik. Naime Vinko Bajrović je bio košarkaš Jugoplastike, te poslije tehnički direktor kluba i jugoslovenske reprezentacije. Bajrović je dugi niz godina bio i dopredsjednik skupštine Hajduka. 

- U jugoslovenski sport sam uveo statistiku, koja je bila osobito korisna u košarci. Uveo sam i magnetograf, koji je znatno olakšao strateško planiranje utakmica - nabraja Bajrović samo neke od svojih doprinosa. Danas se pomalo izolirao od sporta i umirovljeničke dane provodi rutinirano. 

Ivo Cagalj/PIXSELL

Živi skromno i pomaže učenicima

Svakog jutra od 9-12 pije kavu u stobrečkom kafiću gdje pročita novine i rješava matematičke probleme. Supruga i on skromno žive od profesorskih mirovina, mada bi mogao dobro zaraditi naplaćujući instrukcije iz matematike. 

- Ovako sam zadovoljniji jer ovo je moj dar đacima koji nemaju novca za instrukcije. Volio bih da barem još neke moje kolege ponude učenicima ovakvu uslugu i pomognu im da što uspješnije polože državnu maturu, koja im je odskočna daska za visoko školstvo - poručuje legendarni splitski profesor.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina