Učenje liječi: Nedostatak obrazovanja je opasan kao alkohol ili 10 cigareta na dan | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 14

Učenje liječi: Nedostatak obrazovanja je opasan kao alkohol ili 10 cigareta na dan

Učenje liječi: Nedostatak obrazovanja je opasan kao alkohol ili 10 cigareta na dan
1

Svaka godina obrazovanja smanjuje rizik od smrtnosti za dva posto. Kod onih sa srednjom školom rizik od preuranjene smrtnosti smanjen je za 25 posto, a kod onih s 18 godina školovanja za 34 posto

VIDEO

Ljudi koji su završili osnovnu školu smanjili su rizik od preuranjene smrtnosti za 13 posto, oni sa srednjom školom (12 godina školovanja) za 25 posto, a oni s 18 godina školovanja za 34 posto. Nedostatak obrazovanja, pak, loše je za zdravlje poput pijenja alkohola ili pušenja 10 cigareta na dan. Pokazali su to rezultati velikog istraživanja koje je proveo međunarodni tim Centra za istraživanje zdravstvenih nejednakosti norveškog Sveučilišta znanosti i tehnologije. Kako su pojasnili to su meta-podaci dobiveni analizom 603 studije o zdravlju i obrazovanju objavljene diljem svijeta.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet Public Health su financirali norveška Vlada i zaklada Billa i Melinde Gates. Ovo je prvi put da je statistički dokazano kako obrazovanje produljuje životni vijek, kazali su znanstvenici na projektu. Zbog toga je važno osigurati obrazovanje posebno među siromašnim stanovništvom jer će se i time smanjivati smrtnost, istaknuli su. 

- Kako bismo smanjili razlike u smrtnosti, važno je ulagati u područja koja povećavaju mogućnosti za obrazovanje. To može imati pozitivan utjecaj na zdravlje u svim zemljama - kazala je Claire Henson, jedna od autorica i znanstvenica Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju sveučilišta u Washingtonu. 

Ipak, autori ističu kako je većina obuhvaćenih studija bila provedena u dobrostojećim zajednicama, te da bi trebalo provesti više istraživanja u područjima slabog obrazovanja.

Kad se promatraju zemlje EU, najdulje obavezno obrazovanje je u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj. Tako u Francuskoj i Mađarskoj obavezno obrazovanje započinje već od treće godine djeteta, dok u Hrvatskoj i Estoniji počinje od sedme godine, piše euronews.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.