News

Komentari 10

Uči jezik znakova: Gluha obitelj udomila gluhu kujicu Lunu

Uči jezik znakova: Gluha obitelj udomila gluhu kujicu Lunu

Razigrana: Luna je prava mala maza, uvijek je spremna na maženje i trčanje. Obitelj Matić iz Pazina počela ju je učiti znakovni jezik te Luna zna komande

Luna je Jack Russell terijer i ima 4,5 mjeseci. Još nam je draže što je i ona gluha jer se odlično uklopila u našu obitelj, govore Semka (39) i Robert (36) Matić iz Pazina.

Oboje su gluhi, kao i njihova djeca Tibor (13) i Nina (8). Mezimicu Lunu obitelj je zavoljela i uz nju se vezala čim su je ugledali prije nekoliko dana.

- Dobili smo je na dar od dragog prijatelja Alena Macinića. Potpuno je gluha, pa zapravo ako je ne vidimo, ne znamo laje li. Odlično se snašla, a jako joj je razvijen njuh i vid. Stalno nešto njuška. U našemu mjestu Matići nema puno automobila, pa nećemo strahovati hoće li Luna pod neki podletjeti - ispričala je Semka, inače predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Pazin. Kći Nina nosi slušni aparatić,a cijela obitelj komunicira znakovnim jezikom.

- Počeli smo i Lunu učiti znakovni jezik te za sada zna neke komande. Prstom joj pokažemo da sjedne, da ne skače, a već zna komandu da s nama ide u šetnju, i to uz nogu. Učit ćemo je puno toga, a sve uz pomoć nagrade koju joj dajemo kad nas posluša. To funkcionira odlično - ispričali su nam Semka i Robert. Njihov sin Tibor, iako je potpuno gluh, odlično igra nogomet za lokalni klub, a malenu Lunu uskoro će početi voditi u Udrugu gluhih da je upozna sa svih 29 članova. U ovoj plemenitoj obitelji maca Kika jedina čuje, a s Lunom se odlično sprijateljila. Luna je, kažu gazde, prava mala maza uvijek spremna na maženje i trčanje u dvorištu za Kikom.

- Osvojila nas je prvim pogledom jer je posebna. Iako je još jako mlada, šetamo je bez povoca i razumije nas. Ne čuje, ali zato sve prati pogledom i ni s čim ne odaje da ima tu malenu manu. Sigurni smo da će nas usrećiti - govori obitelj napominjući kako je biti gluh njima potpuno normalno.

- Kod nas je uvijek mirno, nema buke, a kad je nešto glasno oko nas, osjetimo vibracije. Gluhoća nam ne predstavlja problem pa vjerujemo da neće ni Luni, iako je pas. Čim sam njezinu sliku stavila na društvenu mrežu i rekla da je potpuno gluha, svi su se čudili jer nikad još nisu čuli za psa koji je rođen bez sluha - govori obitelj. Tibor i Nina pohađaju redovitu osnovnu školu, a imaju asistenta u nastavi.

- Super im je u školi u Pazinu jer je puno nastavnika završilo tečaj znakovnog jezika. Sve više ljudi zove udrugu te kažu da i oni žele završiti ovakav tečaj pa ćemo ga organizirati - otkrila je Semka.