Obavijesti

News

Komentari 59

'Udarali su nas valovi i vjetar. Mogli smo ih spašavati samo s jednom slobodnom rukom...'

'Udarali su nas valovi i vjetar. Mogli smo ih spašavati samo s jednom slobodnom rukom...'
1

Nama je najveća plaća spašen život. Uvijek idemo u akciju jer se sa ljudskim životima nikad ne kalkulira, rekao je Saša Jurat iz Lučke kapetanije Šibenik kojem je ovo jedna od najtežih akcija spašavanja

VIDEO

Kad smo došli do Poljaka, oni i dalje nisu mogli normalno pričati od šoka. Svaki razgovor bio je u grču i svako malo briznuli bi u plač.

Ispričao je to Saša Jurat, zapovjednik broda Šibenik istoimene lučke kapetanije koji je u petak u 19.04 sati dobio poziv za spasilačku akciju po orkanskoj buri. Uz njega su bili upravitelj stroja Mladen Radovčić i mornar Edi Brkić te su u roku od pet minuta već isplovili u pomoć. Poljaci su katamaranom Lagoon plovili od Visa prema Pirovcu. No negdje u ravnini s Rogoznicom upali su u probleme. Uspjeli su ih locirati oko 21 sat, no tek tad je počela prava borba vremena, živaca, umijeća, sreće i iskustva.

POGLEDAJTE VIDEO: Spašavanje na moru

Pokretanje videa...

Jedrilica 00:56

- Valovi su bili visoko oko četiri metra, možda i viši. Udarali su tako da se nismo mogli normalno kretati po brodu, a ni približiti katamaranu. Sve što smo radili, morali smo jednom rukom. Imao sam osjećaj da je brod propadao u ambis - prisjetio se Jurat tih trenutaka. Tražio je preko radijske veze da ispale signalnu raketu kako bi znali da su to oni koje spašavaju. U panici su to i napravili no ne u vis, nego doslovno paralelno s morem. Valovi su brzo ugasili raketu, no i tih par trenutaka bilo je dovoljno spasiocima.

- Nisam ni htio reći da ispale drugu da ne bi sami sebe slučajno pogodili. Rekao sam im: ‘I know your position. Wait!’ Tražio sam ih da obuku prsluke za spašavanje, no ništa me nisu razumjeli u tom stanju. Pokušavali smo se 20-ak minuta uopće približiti, a nakon pola sata smo ih vezali - rekao je Jurat. Dodao je kako je skiper katamarana znao engleski, no ulovila ga je panika što je najgora opcija u pogibeljnoj situaciji. Brod im je najvjerojatnije imao problem s hlađenjem te se gasio. Vjetar ih je nosio prema otvorenom moru i dobro je što su uopće zvali pomoć. Nakon što su ih privezali, oteglili su ih do marine Piškera na Kornatima. Čak i kad su stigli, Poljaci su se bojali ispustiti konop iz ruku koji im je spasio život. Na kraj su se fotografirali sa svojim spasiocima.

VIDEO Poljaci isplovili po buri i valovima, jedva ih spasili: 'Ovo je bila jedna od najtežih akcija'
VIDEO Poljaci isplovili po buri i valovima, jedva ih spasili: 'Ovo je bila jedna od najtežih akcija'

- Turisti Jadran doživljavaju kroz plažice i mirno more i nisu svjesni opasnosti koje ono nosi. Ono je kao požar, dobar je sluga, a loš gospodar. A mi? Nama je najveća plaća spašen ljudski život. Uvijek idemo u akciju jer se sa ljudskim životima nikad ne kalkulira - rekao je Jurat kojem je ovo jedna od najtežih akcija na moru. Nakon svega, u nedjelju je otišao na zasluženi godišnji odmor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović