Obavijesti

News

Komentari 38

VIDEO Poljaci isplovili po buri i valovima, jedva ih spasili: 'Ovo je bila jedna od najtežih akcija'

VIDEO Poljaci isplovili po buri i valovima, jedva ih spasili: 'Ovo je bila jedna od najtežih akcija'
3

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku dosezali čak do 3-4 metra. Saša Jurat iz Lučke kapetanije ispričao je da su brod našli oko 21.20 sati i da su ih 20-ak minuta pokušavali uhvatiti

VIDEO

Sedmero Poljaka u petak navečer je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

POGLEDAJTE VIDEO: Snimka spašavanja

Posada katamarana krenula je po jakoj buri iz Visa, a cilj plovidbe bio je Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima, piše Morski.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina - rekao je zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat.

Valovi i vjetar su bili toliko jaki da ni glavno jedro nije bilo u funkciji, već samo genova. Cijela ta drama odvijala se 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku dosezali čak do 3-4 metra, a jačina vjetar bilo je 6-7 bofora.

- Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: "Mayday, mayday, mayday!" - rekao je.

- Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon poziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21 sat, 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21:30 uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali - rekao je Jurat te dodao kako su svi članovi posada u dobrom zdravstvenom stanju, ali da su im ostale određene psihičke traume. 

Brod je zadio manje ogrebotine, ali na svu sreću većih oštećenja nije bilo.  Uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno.

Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik samo dan prije spašavala je jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja. Tijekom akcije imali su jednu teško ozlijeđenu osobu koji su uspjeli prebaciti na kopno gdje je dobila svu potrebnu medicinsku pomoć.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.