Obavijesti

News

Komentari 9

Udruga Franak: Bankarski lobi vrši pritisak na izvršnu vlast

Udruga Franak: Bankarski lobi vrši pritisak na izvršnu vlast
3

Udruge pozivaju Vladu da se suzdrže od davanja paušalnih ocjena o potencijalnim ekonomskim učincima presude. Tvrde da bankarski lobi vrši otvoreni pritisak...

VIDEO

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije predstavile su danas Otvoreno pismo upućeno institucijama RH i EU u kojem se snažno protive pokušaju ugrožavanja temeljnih načela trodiobe vlasti.

- Nakon nepravomoćne presude Trgovačkog suda, protiv osam poslovnih banka u "slučaju Franak" kojom je presuđeno u korist građana/ki, u Hrvatskoj svjedočimo otvorenim pritiscima bankarskog lobija prema izvršnoj vlasti i javnosti, poručili su u pismu.

Reakcija je to na nedavni sastanak izvršne vlasti s predstavnicima banaka na temu nepravomoćne presude, te na izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je govoreći o implikacijama presude ustvrdio da presuda ne može ići u prilog naporima Vlade za oporavak gospodarstva te da je Vladi stalo da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način.

Udruge pozivaju Vladu Republike Hrvatske, njezine članove i sve druge državne službenike i dužnosnike da se suzdrže od davanja paušalnih ocjena o potencijalnim ekonomskim učincima na hrvatsko gospodarstvo nakon pravomoćnosti prvostupanjske presude u „slučaju Franak“.

'Neodgovorno i nedopustivo je da Vlada komentira presudu' 

- Komentiranje nepravomoćne presude s pozicije izvršne vlasti smatramo neodgovornim i nedopustivim. Pritisak na sudsku vlast i na javnost Republike Hrvatske u trenutku kad se očekuje nastavak sudskog procesa na višoj sudskoj instanci, nedopustiv je oblik ponašanja u zemljama razvijene demokracije, poručile su udruge u pismu.

'Neka se sudska vlast ne boji, neka sudi prema zakonima i Ustavu'

 - Ne želimo vjerovati da će Vlada ugroziti temelje ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske. Vlada mora učiniti sve kako bi otklonila percepciju utjecaja na sudbenu vlast. Potrebno je ohrabriti sudstvo da sudi neovisno i da odoli svim pritiscima. Poručujemo sudbenoj vlasti da se ničeg ne boji i da sudi prema zakonima i Ustavu Republike Hrvatske - poručio je Dragan Zelić iz GONG-a.

>> Otkrivamo: Na što se žale banke u slučaju Franak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C