Obavijesti

News

Komentari 30

Udruga Franak: Banke lobiraju kod vlasti, to ima okus ucjene!

Udruga Franak: Banke lobiraju kod vlasti, to ima okus ucjene!
1

Nedopustivo je i protuzakonito da banke pokušavaju lobiranjem kod izvršne vlasti utjecati na odluke sudbene vlasti, ističu iz Franka, zgroženi potezima banaka

VIDEO

Nakon sastanka u Vladi Republike Hrvatske na kojem su bili nazočni predstavnici banaka, guverner Vujčić, premijer Milanović i ministar Linić, Udruga Franak reagirala je priopćenjem ''zapanjena koliko daleko seže lobiranje bankarskog sektora''. 

- Navodno, prema izvještajima pojedinih novinara te prema već prije plasiranim izjavama „neovisnih“ ekonomskih analitičara, vlast je upozorena kako postoji opasnost za financijsku i pravnu sigurnost zemlje. Nedopustivo je i protuzakonito da banke pokušavaju lobiranjem kod izvršne vlasti utjecati na odluke sudbene vlasti - ističu iz Franka. 

Napominju kako se presudom u slučaju 'Franak', pojavilo svjetlo na kraju tunela nakon konstantne financijske nesigurnosti građana. 

'Pojavila se nada i vjera da će profunkcionirati pravna država'

- Pojavila se nada, ali i vjera, da će na temelju sudskoga procesa profunkcionirati pravna država i da će osim financijske sigurnosti, ugroženi građani dobiti i pravnu sigurnost, jer neće završiti na cesti i postati dužnicima beskućnicima sa svojim obiteljima. Banke, koje se do nepravomoćne presude nisu uopće izjašnjavale o slučaju „Franak“, sada su navodno počele upozoravati na potencijalnu pravnu i financijsku nesigurnost Republike Hrvatske zbog toga što će nakon pravomoćne presude morati smanjiti dugove svojih klijenata te će najvjerojatnije morati vratiti i nezakonito naplaćene razlike u anuitetima. Kako tumačiti takve bankarske pokušaje, potpomognute određenim novinarima i „neovisnim“ ekonomskim analitičarima - pitaju se u Franku. 

'Grčićeva izjava je neprimjerena i nepotrebna'

Kažu da su zatečeni izjavom ministra Branka Grčića koji je izjavio kako ''nam to ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva.'' Njegu izjavu smatraju neprimjerenom i nepotrebnom. 

- Ministar bi trebao biti upoznat s pravnim razlozima zašto je presuda donesena i ne bi smio komentirati ekonomske efekte presude. Pogotovo ne bi smio stvarati dojam u javnosti kako će zbog pravedne presude patiti gospodarstvo RH - kažu u Franku i dodaju kako hrvatsko gospodarstvo problema ima već 20 godina ''između ostalog i zbog bankarskog sektora koji u kriznim vremenima zarađuje milijarde ekstra profita na  depozitima i dugovima hrvatskih građana.''

'Uvjereni smo da bankarsko lobiranje neće naići na plodno tlo'

- Udruga Franak mišljenja je da se sve to radi s ciljem pritiska na Visoki trgovački sud, ali ne direktnim putem, nego se pokušava preplašiti vlast lobiranjem s okusom ucjene, na temelju kojeg se onda očekuje da će vlast djelovati na pravosuđe. Sigurni smo da izvršna vlast neće dozvoliti uplitanje u neovisnost sudbene vlasti. Izvršna vlast i sudska vlast u Republici Hrvatskoj nisu i ne smiju biti ovisne jedna o drugoj. Također smo uvjerenja da takvi pokušaji bankarskog lobiranja neće naići na plodno tlo. Naša sudska vlast mora ostati i biti neovisna, nekorumpirana, mora djelovati isključivo na principima stručnosti i neovisnosti, te prema zakonima Republike Hrvatske, a ne prema interesima bankarskoga lobija - poručili su iz Udruge Franak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...