Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Udruga Franak: Zadovoljni smo odlukama suda o dvije revizije

Sud je ispunio svoju zadaću, i prije zastarnog roka za preplaćene kamate donio potrebne odluke, a Udruga Franak vjeruje da je odluka pozitivna i utemeljena na pravu EU

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
0 komentara

Udruga Franak obavijestila je javnost o odlukama Vrhovnoga suda RH o dvjema revizijama na temelju kojih su očekivali da se sazna odgovor na pitanje imaju li dužnici pravo na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita.

Riječ je o revizijama Rev 1172/18 i Rev 2868/18 - prije konferencije za novinare objavljena je kompletna odluka revizije 1172/18, ali nije revizije 2868/18, no u udruzi očekuju objavu te odluke sljedeći tjedan i ocjenjuju da će to biti nova povijesna odluka za zaštitu potrošača u Hrvatskoj.

Goran Aleksić, zastupnik Snage i aktivist u Udruzi Franak je ocijenio odluku 1172/18 izvrsnom, jer je njome jasno dano do znanja bankama da njihove jednostrane odluke o maržama i parametrima, koje nisu ugovorili s dužnicima, nemaju vrijednost. Te marže se ne mogu primijeniti, i unatoč tome što su banke poslale tijekom 2013. obavijest o parametrima svim dužnicima iz postojećih kredita, i dalje se mogla primijeniti samo početna kamatna stopa ili kamatna stopa niža od početne, dok se povećanja na štetu dužnika potrošača ne prihvaćaju, priopćeno je.

Tijekom 2018. godine Å vicarska je pustila u opticaj nove papirnate novčanice Å¡vicarskog franka SLUČAJ FRANAK I VRHOVNI SUD Udruga banaka o presudi: 'Tu se stvari izvlače iz konteksta'

Aleksić smatra kako Hrvatska udruga banaka i dalje obmanjuje javnost da je to pojedinačni slučaj, no presuda se odnosi baš na sve kredite, čak bez obzira na valutnu klauzulu, u kojima banke nisu ugovorile parametre za promjenu kamatne stope. Vjeruje kako je odluka po reviziji 2868/18 pozitivna, i da nije moguće da bi Vrhovni sud donio odluku suprotnu odluci Suda EU C-118/17 prema kojoj sud mora utvrditi je li zakonom vraćen preplaćeni novac, pa ako nije, taj novac onda mora biti vraćen sudski, a matematički je Udruga Franak dokazala da obeštećenje nije ostvareno.

Kako se napominje u priopćenju, odluka 2868/18 nakon pravomoćne presude u slučaju franak bit će nova povijesna odluka za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj. 

ALEKSIĆ O PRESUDI: 'Čekamo odluku Vrhovnog suda o pravu na preplaćene kamate'

Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, izrazio je zadovoljstvo što je Vrhovni sud odlučio po revizijama iz oba bitna predmeta, i ukazao na to kako Udruga Franak s velikim optimizmom očekuje objavu odluke koju još nisu saznali.

- Revizija 1172/18 nije odgovorila na naša otvorena pitanja o konvertiranim kreditima, ali će na to pitanje odgovoriti revizija 2868/18, pa stoga ne možemo još uvijek ništa konkretno reći o tome kako Vrhovni sud tretira dužnike iz konvertiranih kredita - rekao je.

Naglasio je kako je Udruga Franak zadnja dva-tri mjeseca javno i transparentno objašnjavala zašto konverzija nije donijela obeštećenje u skladu s pravom EU-a te je dobila potvrdu onoga što govori i u presudi suda EU C-118/17.

UDRUGA FRANAK Konverzija 'švicaraca': Odluka je hitno potrebna, stiže zastara

Maja Gavran, aktivistica Udruge Franak iz Siska, rekla je kako proživljavaju "višemjesečni triler", i da je ljudima jako teško izdržati to čekanje i pravnu nesigurnost u kojoj su se našli, a udruga Franak već je razmatrala i mogućnost prosvjeda te je započela i pripreme za prosvjed ukoliko se odluke ne donesu tijekom ožujka, kao što je obećano sa Vrhovnog suda.

No sud je ipak ispunio svoju zadaću, i prije zastarnog roka za preplaćene kamate donio potrebne odluke, a Udruga Franak vjeruje da je odluka pozitivna i utemeljena na pravu EU-a, koje je tako jasno kristalizirano kroz odluku Suda EU C-118/17, napomenula je.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message