Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Udruga Posmrtna pripomoć posadila je 5000 stabala

Posađeno stablo dodjeljuje se besplatno u čast preminulog člana Posmrtne pripomoći, čija obitelj o tome dobiva memorijalnu karticu. U prvoj godini posađeno je 2500 mladih sadnica bukve na Medvednici i 2500 sadnica hrasta u Vukomeričkim goricama

Foto: Posmrtna pripomoć

Ove jeseni obronke Medvednice i Vukomeričkih gorica zazelenilo je 5000 mladih sadnica bukve i hrasta. Riječ je o dugoročnom projektu Stablo uspomena koji udruga Posmrtna pripomoć donatorski provodi u suradnji s Hrvatskim šumama. Iako je sadnja memorijalnih stabala trend koji u svijetu postoji već dugi niz godina, Udruga je prva u Hrvatskoj zasadila stabla u znak sjećanja na preminulu osobu. Prva lokacija je Medvednica i Vukomeričke gorice, a svake godine bit će odabrana nova lokacija za pošumljavanje.

Sadnja stabala predstavlja poseban memorijalni poklon jer omogućuje ljudima da izraze sućut zbog gubitka voljenih osoba na jedinstven i duhovan način. Ovakav memorijalni poklon radi za dobro naručitelja, ali i svih nas-ne samo u ovom trenutku , već i za generacije koje dolaze. 

Foto: Posmrtna pripomoć

Svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok ne-članovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal“, rekla je Petra Majdak, voditeljica Projekta Stablo uspomena. Dodala je kako su krenuli u ovaj projekt želeći ljudima ponuditi ljepšu uspomenu od rezanog cvijeća i paljenja svijeća, a ujedno poticati ekološku svijest. Prve povratne informacije o projektu su iznimno pozitivne, pa voditeljica ovog projekta najavljuje dodatne količine sadnica koje su naručili kod Hrvatskih šuma.

Foto: Posmrtna pripomoć

Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, pozdravio je ovu inicijativu Udruge:

Zahvaljujemo Udruzi što podupire održivo upravljanje šumama. Ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma, a one su ugrožene uslijed klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja pojedinaca. Bez šuma nema ni čistog zraka, ni čiste vode, a ovakve mlade i zdrave šume, kakva će ovdje niknuti, naš su najbolji saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Ovu vrstu pošumljavanja podržavaju i dvije poznate osobe iz javnog života, koje su došle na prvu sadnju: Zoran Šprajc i Lana Klingor.

Foto: Posmrtna pripomoć

Stara kineska izreka kaže: najbolji dan za posaditi stablo bilo je prije 20 godina; drugi najbolji dan je danas. Ja sam odlučio iskoristiti oba najbolja dana za sadnju, jer sam prije točno 20 godina posadio stablo magnolije povodom rođenja moje kćeri, a iskoristit ću evo i današnji dan. Posaditi drvo je stvarno dobar osjećaj - učinio si nešto lijepo i pametno za svoj okoliš  i nešto što će živjeti još dugo nakon mene. A sviđa mi se i ova ideja memorijalnih stabala, možda jednom netko i za mene zasadi recimo jedan krasan visoki i vitki jablan koji bi najbolje podsjećao na mene“ – našalio se Zoran Šprajc.

U današnje vrijeme kad nam digitalizacija preuzima život i svakodnevicu, lijepo je sudjelovati u jednom ovakvom projektu kojim nešto vraćamo prirodi. Zapravo, želim svojoj djeci nešto za budućnost. Kako mi inače živimo okruženi prirodom, ovo je nadogradnja onome kako želim da moja djeca odrastaju. Neka ove mlade sadnice postanu pluća mog Zagreba i mjesto nekih novih izazova generacija koje dolaze“, poručila je Lana Klingor.

Više informacija na www.stablouspomena.com 

Tema: Promo sadržaj

Message