Obavijesti

News

Komentari 0

Udruga Zelene i plave Sesvete organizirala vrlo posjećen panel

Udruga Zelene i plave Sesvete organizirala vrlo posjećen panel
4

Dejan Iličić, direktor AI Centra Lipik, je prezentirao spektakularne rezultate koje je taj mali zapadnoslavonski gradić polučio u razvoju i primjeni umjetne inteligincije.

VIDEO

Sveprisutna sesvetska udruga Zelene i plave Sesvete organizirala je odličan i vrlo posjećeni panel o perspektivama i potencijalima umjetne inteligencije u RH pod naslovom „Umjetna inteligencija je tu – kako se svi možemo uključiti“.

U svojoj lijepoj dvorani su ugostili jaku promotorsku ekipu koju su činili europarlamentarac Karlo Resler, zastupnik u Europskom parlamenta i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, Mislava Malenicu, predsjednika Udruge CroAI, Dejana Iličića, direktora AI Centra Lipik, dok je moderatorica panela bila Martina Silov iz CroAI-a.

Dejan Iličić, direktor AI Centra Lipik, je prezentirao spektakularne rezultate koje je taj mali zapadnoslavonski gradić polučio u razvoju i primjeni umjetne inteligincije. Projekt umjetne inteligencije je donio osmdesetak novozaposlenih. Organiziraju besplatno šestomjesečno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije u Lipiku, za jedno od najtraženijih zanimanja na svijetu. Smještajni kapaciteti su im u potpunosti popunjeni polaznicima tečajeva koji su se u Lipik slili iz svih krajeva RH.

Naročito je impresivan i motiviran bio Mislav Malenica, osnivač i direktor tvrtke Mindsmiths, predsjednik udruge CroAI. Ističe da Hrvatska ima sjajnu priliku da se visoko pozicionira na svjetskoj AI ljestvici jer već sada ima svjetski utjecajne kompanije poput INFOBIP-a, Photomatha i Microblink koje za Hrvatsku već sada imaju veći značaj od INE. Traži da hrvatska vlast osigura svjetskim AI brendovima privlačnu poslovnu klimu. Hrvatska vlast treba djelovati na način da bude efikasan i relaksiran servis takvim kompanijama a ne rigidni kontrolor.

Eurozastupnik Karlo Resler je govorio o hrvatskoj i EU regulativi na području umjetne inteligencije.

Među posjetiteljima najbrojniji su bili sesvetski srednjoškolci iz sesvetske gimnazije i srednje škole tehničkog smjera iz Jelkovca čiji učenici su već osvajali brojna odličja na državnim natjecanjima iz umjetne inteligencije.

Među zainteresiranim posjetiteljima su bili članovi uprave Kinga i Končara, predstavnici Carneta te nekoliko profesora sa zagrebačkih fakulteta. Udruga Zelene i plave Sesvete naročito zagovara zelene i pametne tehnologije i obnovljive izvore energije. Žele, kažu, postati gradski Lipik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...