Obavijesti

News

Komentari 2

Udruge u Srbiji zatražile da se postavi spomen-ploča stradalim hrvatskim zarobljenicima

Udruge u Srbiji zatražile da se postavi spomen-ploča stradalim hrvatskim zarobljenicima

U logorima u Vojvodini je, prema dokumentiranim i poznatim podacima, ubijeno je najmanje 14 hrvatskih ratnih zarobljenika, dok su ostali bili izloženi nečovječnom postupanju

VIDEO

Više od 20 nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je u srijedu od ministra za ljudska i manjinska prava, čelnika općine Zrenjanin i ministarstva za rad da se obilježe mjesta mučenja i stradanja hrvatskih ratnih zarobljenika i civila u logoru Stajićevo, na području Zrenjanina.

Udruga Žene u crnom, koja svojim akcijama komemorira žrtve i stradanja tijekom ratnih sukoba 90-ih, u priopćenju je podsjetila da dulje od 30 godina od oslobađanja hrvatskih zatvorenika iz logora Stajićevo nisu obilježena mjesta "na kojima su u neljudskim uvjetima, pod svakodnevnom torturom, bili smješteni zarobljenici Jugoslavenske narodne armije iz redova hrvatske vojske i civili", zarobljeni u Vukovaru.

Zahtjev za postavljanje spomen-ploča dosad su u više navrata upućivale obitelji žrtava te brojne organizacije civilnog društva iz Srbije, među kojima i Žene u crnom, ali je zahtjev odbijan pod različitim izgovorima, što, kako stoji u priopćenju, "ne pridonosi ugledu demokratske, europske i građanske Vojvodine".

Žene u crnom i organizacije civilnog društva koje potpisuju zahtjev uvjerene su u to da za postavljanje spomen-obilježja treba iskoristiti vrijeme do godišnjice pada Vukovara - 18. studenog, poslije opsade duge 87 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U logorima u Vojvodini je, prema dokumentiranim i poznatim podacima, "ubijeno najmanje 14 hrvatskih ratnih zarobljenika, dok su ostali bili izloženi nečovječnom postupanju, zbog čega su mnogi od njih postali invalidi", istaknuto je u priopćenju.

- Mi se moramo suočiti sa zločinima koji su počinjeni u naše ime, a na drugima je da se suočavaju sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime. Bez utvrđivanja istine o tim zbivanjima nema nade da će doći do promjene moralnog poretka, vrijednosnog sustava i kulturnih obrazaca - poruka je udruga i nevladinih organizacija, potpisnica zahtjeva.

Uz ocjenu kako je "došlo vrijeme za početak priznanja odgovornosti za zločine u koncentracijskim logorima", naglašeno je da bi "postavljanje spomen ploče vodilo prevladavanju prošlosti i stvaranju perspektive za budućnost, slobodnu od nasilja, zla i nehumanosti".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke