Obavijesti

News

Komentari 66

Uhićen Roko Šimac: Glavni akter 'tuluma iz pakla' sam se javio policiji i rekao gdje se nalazi

Uhićen Roko Šimac: Glavni akter 'tuluma iz pakla' sam se javio policiji i rekao gdje se nalazi

Šimac je inače nestao prije nešto manje od mjesec dana. Splitska policija je 18. listopada objavila na internetskim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba da je od 15. listopada tragala za 28-godišnjakom

VIDEO

Roko Šimac (28), pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa bez pristanka i nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda, uhićen je u utorak ujutro nakon što se sam predao policiji. Potvrđeno nam je to iz splitske PU, kao i da će tijekom utorka biti odveden u zatvor na Bilicama.

Dan ranije, u ponedjeljak je na splitski Županijski sud stigla odluka Vrhovnog suda, na temelju koje je raspisan uhidbeni nalog (zbog sankcije koja je iznad pet godina zatvora, obavezno je određivanje istražnog zatvora) koji je tek u ponedjeljak predvečer stigao u splitsku PU. Djelatnici policije su pak bili spremni, bez obzira na to što su tek tada mogli službeno krenuti u potragu za mladićem.

No, za neku posebnu akciju nije bilo potrebe, mladić je sam pozvao policiju te će ubrzo ćeliju istražnog zatvora zamijeniti onom za izdržavanje kazne...

Roko Šimac, kojeg su osudili zbog 'tuluma iz pakla', nestao uoči odluke Vrhovnog suda
Roko Šimac, kojeg su osudili  zbog 'tuluma iz pakla', nestao uoči odluke Vrhovnog suda

Ništa tog dana sredinom studenog 2012. godine nije upućivalo na strašan zločin koji će se dogoditi nekoliko sati kasnije... Skupina mladih organizirala je zabavu u kući u Podstrani nadomak Splita te je sve išlo uobičajenim smjerom – popile su se prilične količine alkohola, “tulum iz pakla” kako je kasnije prozvan tragični skup ulazio je u noć. U jednom trenutku su ostavili Roka Šimca i njegovu vršnjakinju same u prostoriji, “zbog intimnije atmosfere”, kako su kasnije govorili svjedoci.

Nikakve pozive u pomoć, krike, zapomaganja, ništa od toga nisu čuli pa su ostali skamenjeni od šoka kada su nedugo zatim ušli u prostoriju i zatekli stravičan prizor: djevojka je ležala u lokvi krvi, bez svijest, dok je mladić bio pored nje, krvavih ruku i unezvijerenog pogleda! Brzo su se prenuli, pozvali Hitnu pomoć koja je nesretnu djevojku odvela direktno na kirurški stol. Samo zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji abdominalnog kirurga, djevojci je unatoč teškim ozljedama te značajnom gubitku krvi, spašen život.

Tijekom postupka, za kojeg su nam dugogodišnji odvjetnici i suci kazali kako je bio jedan od životno najtežih te pravno najkompliciranijih posljednjih godina, glavnu riječ su imali vještaci medicinske struke. Tužiteljstvo je pak teretilo Šimca za pokušaj ubojstva, što je prvostupanjskom presudom odbijeno – Županijski sud je prekvalificirao zločin u nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda. Taj stav, dakle da mladić nije namjeravao ubiti djevojku, prihvatio je Vrhovni sud. Ostalo je pitanje kako su uopće mogle nastati tako teške ozljede unutarnjih organa, jer je optužnica govorila o “nepoznatom rotirajućem sredstvu”.

Otac nestalog sumnjivca za silovanje: 'Bojim se najgoreg. Nikad si to nije mogao oprostiti'
Otac nestalog sumnjivca za silovanje: 'Bojim se najgoreg. Nikad si to nije mogao oprostiti'

Očevidom nije pronađen nikakav mikser ili neki sličan aparat, a ni svjedoci nisu govorili da su vidjeli nešto takvo. Čak su tri vještačenja bila potrebna kako bi se utvrdilo da su ozljede mogle nastati isključivo rukom! Djevojka se ničega nije sjećala, nije bila u stanju uopće odbiti bilo kakav nasrtaj vršnjaka, dok se optuženi branio da je krenuo seksualno zadovoljiti djevojku rukom, no što je bilo nakon toga nije imao pojma.

Splitski sud mu je dao četiri i pol godine zatvora, da bi na Vrhovnom sudu na sjednici prije desetak dana raspravljali o ovom slučaju te su zaključili kako je ispravna kvalifikacija zločina, no kazna je značajno povišena, na šest godina iza rešetaka.

- Unatoč izraženom žaljenju, smanjenoj ubrojivosti, neosuđivanosti prije i poslije djela te optuženikovoj mladosti, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti, osobito bestijalnost i bešćutnost optuženika odražena činjenicom da je gotovo pola sata "kopao" rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njezino besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja, pa i do mjere iznakaženja uz upitnu fertilnosti i očekivano trajni poremećaj probave - između ostalog navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Djevojka je doista prošla kalvariju godinama nakon zločina, bilo je potrebno nekoliko operacija kako bi koliko-toliko mogla normalno živjeti, a nisu isključene daljnje medicinske intervencije. Obitelj Roka Šimca očekivano nije željela komentirati pravomoćnu presudu, iako je cijeli slučaj ponovno dospio u fokus javnosti sredinom listopada ove godine. Tada se mladić (od 18. do 25. listopada) vodio u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, no nakon tjedan dana se vratio obitelji pa je potraga tada zaključena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa