Obavijesti

News

Komentari 16

Uhićeni ulagači u kriptovalute su na sportskoj kladionici potrošili čak 410.000 eura?!

Uhićeni ulagači u kriptovalute su na sportskoj kladionici potrošili čak 410.000 eura?!

Koliko je velik ovaj slučaj govori činjenica da samo spis ovog predmeta ima 3500 stranica. Uhićeni vlasnici BitLuckyja i dalje se nalaze u istražnom zatvoru zbog najveće kriptoprevare u Hrvatskoj

VIDEO

Luka Burazer i Eugen Travalja, osnivač i prokurist tvrtke BitLucky, te Burazerova zaručnica, Vedrana Golušin, tajnica u tvrtki i dalje se nalaze u istražnom zatvoru u koji su smješteni od sredine studenog kada su uhićeni zbog sumnje u najveću prevaru kriptovalutama do sada zabilježenu u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

privođenje Luke Burazera 00:44

Kako doznajemo, i dalje se čeka odluka suca Županijskog suda u Rijeci na žalbu njihovih sudaca u vezi istražnog zatvora, koji će odlučiti prihvaća li se žalba ili ostaje na snazi te u konačnici i hoće li istražni zatvor biti produljen.

Podsjetimo, osumnjičenom trojcu stavlja se na teret da su prijevarom, dovodeći klijente u zabludu vezanu uz trgovinu kriptovalutama, oštetili najmanje 800 osoba za iznos od najmanje 18,5 milijuna eura.

Policijska istraga otkrila je da su od toga čak 410.000 eura potrošili na sportsko klađenje, što nam je potvrdio odvjetnik oštećenika Andrej Bašović.

- Ulagači su imali namjeru i vjerovali da se u njihovo ime i s njihovih računa investicije ulažu u trgovinu kriptovalutama, a ne da se kladi. Ispostavilo se da su svoje novce povjerili ljudima zaslijepljenim visokim zaradama te da su im novci završili u kladionicama Supersporta - kratko nam je potvrdio Bašović, koji trenutno zastupa oko 250 pojedinaca, koji su podnijeli prijave, od oko 800 oštećenih.

Burazer i Travalja u istražnom zatvoru, branili se šutnjom
Burazer i Travalja u istražnom zatvoru, branili se šutnjom

Kao što smo već pisali, Burazer i Travalja "nestali" su u svibnju ove godine, nakon što je Burazer mailom obavijestio ulagače kako je "nizom loših trejdova i odluka, nažalost, doveo stanje firme u kriznu situaciju" te će sljedećim danima ćemo imati više informacija. No od tada im se gubi svaki trag dok kuloarima kruži priča da su se dali u bijeg.

Zbog opsežne i složene policijske istrage koja je trajala mjesecima i prethodila uhićenju, za njima nije bila raspisana tjeralica. U konačnici su nakon provedenih istražnih radnji uhićeni u svojim domovima u Rijeci.

Po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci, obavljene su pretrage doma i osobnih vozila osumnjičenih te su oduzeta stolna i prijenosna računala, različita informatička oprema, mobiteli i dokumentacija koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelima.

Na konferenciji za novinare rečeno je da su osumnjičenici veći broj prijevara izvršili od travnja 2018. do svibnja ove godine. Sumnjiči ih se da su tvrtku osnovali s namjerom da klijente dovedu u zabludu, a kako bi održavali tu zabludu, povremeno su im isplaćivali dio novca.

Ulagao u kriptovalute pa ostao bez gotovo 30.000 €. Policija izdala upute: Sve je više žrtava
Ulagao u kriptovalute pa ostao bez gotovo 30.000 €. Policija izdala upute: Sve je više žrtava

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje tvrtke.

Iako tvrtka nije bila registrirana za obavljanje djelatnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te skrbničkih usluga novčanika, pružanja usluga kod kupnje i prodaje robe na tržištu kriptovaluta, s oštećenima su sklapali investicijske ugovore na vrijeme od godine dana te ih navodili da na štetu svoje imovine, na veći broj kripto adresa različitih kripto mjenjačnica, kao i na korisničke račune osumnjičenih, a ne tvrtke s kojom su sklopili ugovor, obavljaju transakcije na prethodno dogovorene iznose određenih kriptovaluta - ispričao je voditelj Kriminalističko-obavještajne službe Željko Fagnjen.

Nadalje, istaknuo je i da su osumnjičenici, znajući da to nije istina, klijentima putem elektroničke pošte te potom od lipnja 2021., putem aplikacije, lažno prikazivali da su ostvarili veće prihode i veću dobit. Istraga je pokazala da su kriptovalute koje su dobili od oštećenika slali na druge nepoznate adrese i kripto mjenjačnice te ih trošili za osobne potrebe, podizanje gotovine na bankomatima, ali i za klađenje.

Kriminalistička istraga se nastavlja, a policija još nije utvrdila gdje su kriptovalute klijenata i postoji li još uopće novca. Pojedinačni ulozi koji su nestali kreću se od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća eura, rečeno je na konferenciji za novinare PU primorske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.