Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uhićenja u Vukovaru: Civile su prebijali, gušili, ubadali nožem

Osumnjičeni su u četvrtak uhićeni u Vukovaru zbog sumnje da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi sudjelovao u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civila na području Petrove Gore 1991.

Osijek: Privođenje uhićenih za ratni zločin u Vukovaru
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
128 komentara

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije dovršili su, u koordinaciji s  Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, kriminalističko istraživanje te podnijeli kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana starosti 63 i 64 godine zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991. godine, priopćio je MUP. 

RATNI ZLOČINI Uhićenja u Vukovaru: 'Mene je silovao, a sina krvnički tukao'

Osumnjičeni su u četvrtak uhićeni u Vukovaru zbog sumnje da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi sudjelovao u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civila na području Petrove Gore 1991. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ubadao ih nožem u grkljan, gušio do nesvijesti 

Sumnja se da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora, koji se nalazio u tadašnjoj Ulici Svetozara Markovića 195 (Današnja Ulica SR Njemačke), kao pripadnik TO Petrova Gora, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol.

AKCIJA U VUKOVARU Zbog ratnih zločina: Dvoje ljudi uhitili, još troje je na razgovoru

Nakon zlostavljanja 59-godišnjaka, osumnjičeni je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol.

Udarao ih palicama i električkim kabelima

Nadalje, sumnja se da je 64-godišnjak, 15. rujna 1991. godine, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka (Josipa i Zlatka Palahinjaka), kao i 54-godišnjaka Antuna Babića.

NAJTEŽI NAPAD NA GRAD Crni petak dubrovački: Htjeli su Grad sravniti sa zemljom...

Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

Ranije navedenog oca i sina, tada 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, nakon nekoliko dana zlostavljanja osumnjičeni 64-godišnjak je odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i sahranili mrtvo tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i sa ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava.

Protiv osumnjičenih je po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. 

Možda vas zanima i ovo:
Message