Obavijesti

News

Komentari 177

Bivši šef PNUSKOK-a: 'Zašto je Pripuz tek sad uhićen? Postoji famozna plava knjiga...'

Bivši šef PNUSKOK-a: 'Zašto je Pripuz tek sad uhićen? Postoji famozna plava knjiga...'
4

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je pet ljudi s područja policijskih uprava zagrebačke i šibensko-kninske. Uhićenja su navodno vezana uz slučaj bespravne gradnje kampa na Murteru koji se povezivao sa Zoranom Pripuzom

PRATITE UŽIVO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.53

Bivši šef PNUSKOK-a: Zašto je Pripuz tek sad uhićen? Postoji famozna plava knjiga...

24sata

Mario Bertina, bivši ravnatelj policijskog USKOK-a, komentirao je za RTL današnja uhićenja vezana za bespravnu gradnju na Murteru. Među uhićenima je, podsjetimo, i Zoran Pripuz.

"Zoran Pripuz je prosuđeni nositelj organiziranog kriminaliteta od strane službenika policije i kao takav je bio i bit će uvijek operativno interesantan službenicima policije i oni će provoditi određene radnje u cilju utvrđivanja njegovih kriminalnih aktivnosti.  S druge strane, došlo je do koincidiranja informacije da se na Murteru ilegalno grade određeni objekti. Kao što vam je poznato, ako do državnog odvjetnika dopre glas da je netko počinio kazneno djelo - poduzet će mjere i postupke u cilju daljnjeg otkrivanja. Tu su se dvije stvari pogodile i Pripuz je ušao u vrzino kolo", rekao je Bertina.

"Postoji famozna plava knjiga u kojoj se nalazi spisak prosuđenih nositelja organiziranog kriminaliteta, koja je bila na kraju dostupna ljudima iz krim-miljea. Policajac koji ju je učinio dostupnom nedavno je, ako se ne varam, pravomoćno presuđen.  Dakle, upravo je to razlog koji dobrim dijelom otežava provođenje kriminalističkog istraživanja, izvida... Zato što neke stvari koje provodi policija pojedinci iz policije čine dostupnim kriminalnom miljeu", govori.

Upitan je i misli li da će se priča sada otkotrljati u drugom smjeru.

"Nezahvalno je nagađati. Oni koji vode kriminalističko istraživanje najbolje znaju do čega su došli. Ulazak u Plazu nam daje do znanja da su otišli korak dalje nego recimo u vrijeme dok sam ja radio. Ne bi se usudili ući da nemaju nešto, očito su išli po dokaze. Treba vidjeti kako će se to rasplesti", odgovara.

"Provođenjem posebnih dokaznih radnji zakači se masu ljudi. Neki od njih su vrlo inteligentni i paze što pričaju, a neki pričaju svašta. Iz tih priča, čak posrednih, može se izgraditi vrlo dobar dokaz", smatra.

18.15

Zovi Nedu za lažni kamp na Murteru: ‘Ajmo biti realni, tko od nas nije bespravni graditelj?’

24sata

Nakon što su 24sata ovog ljeta opsežno izvještavala o bespravnoj gradnji na Murteru, policija je prema nalogu Uskoka pokucala na vrata petero uključenih u gradnju dva ilegalna kampa na tom otoku. Uhitili su Zorana Pripuza, koji je u uvali Čigrađa napravio "kineski zid" i postavio dvije mobilne kućice, Darija Filipija, koji je na poljoprivrednom zemljištu pored plaže Podvrške podignuo kamp s 10-ak mobilnih kućica, Eduarda Maržića i Borisa Kulušića, koji su povezani s gradnjom, te bivšu službenicu Šibensko-kninske županije Nedu Livljanić. Sve su ih odveli na ispitivanje u Split jer je slučaj pokrenulo tužiteljstvo iz toga grada.

Više pročitajte OVDJE.

15.22

Petero uhićenih u popodnevnim satima stiglo je na ispitivanje u sjedište splitskog USKOK-a, piše N1, a pred suca istrage svi bi trebali sutra.

Do subote bi USKOK trebao odrediti hoće li i za koga biti određen istražni zatvor, a nakon ispitivanja uhićenih USKOK bi trebao obavijestiti javnost za što se točno ova petorka tereti.

15.12

- Upravo sam ostvario prvi kontakt sa svojom branjenicom jer sam već u ranim jutarnjim satima bio obavješten da su djelatnici Pnuskoka došli po njih doma. Ona je formalno uhićena u 9.30 sati, sad je privedena u policijske prostorije i bit će u najkraćem roku predana pritvorskom nadzorniku. Nakon što Uskok obavi radnju prvog ispitivanja znat ćemo hoće li izaći s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora ili neće. Dobili smo pouku o pravima, o čemu ne govoriti s obzirom da je kazneni postupak u ovoj fazi tajan. Međutim, kako su mediji već objacili radi se o zlouporabu položaja i ovlasti. Njezino dovođenje u Uskok očekuje se u ranim popodnevnim satima. Djelatnici Pnuskoka, koji su doista bili maksimalno korektni, kazali su da će je dovesti u najkraćem mogućem roku. Vidjet ćemo još kako ćemo se braniti, hoćemo li iznositi obranu ili ćemo se braniti šutnjom, to se još moramo dogovoriti s obzirom na činjenični opis koji joj se u ovoj fazi stavlja na teret. Jedan od osumnjičenika po mojim saznanjima je pušten jer je iznio obranu i za njega ne egzistiraju elementi za istražni zatvor, za druge ne znam. Istražni zatvor određuje sudac istrage na prijedlog državnog odvjetništva, odnosno u ovom slučaju Uskoka. Ako on bude predložen mi ćemo se naravno protiviti - kazao nam je branitelj Nede Livljanić, Krešimir Škarica.

14.48

Neslužbeno doznajemo da će uhićene voditi u splitski USKOK, a ne u zagrebački.

To znači da bi poslije, ukoliko će smatrati da ima osnove za određivanjem istražnog zatvora i na Županijski sud u Splitu

Komentari 177