Obavijesti

News

Komentari 4

Uhitili 36 ljudi: Preprodavali su voće i povrće iz EU-a Rusiji

Više javno tužiteljstvo predložilo je pritvor za 12 od 36 uhićenih, a prema posljednjim podacima, popis osumnjičenika je još veći nego što je ranije priopćila policija

VIDEO

Srbijanska policija uhitila je 36 osoba, a protiv još 43 podnijela kaznene prijave zbog sumnje da su, krivotvoreći dokumentaciju, Rusiji preprodavali voće i povrće uvezeno iz Europske unije i tako ostvarili dobit od najmanje 3,7 milijuna eura, priopćio je u četvrtak MUP Srbije, a ministarstvo poljoprivrede reagiralo je zabranom osumnjičenim tvrtkama da izvoze na teritorij Carinskog saveza (Rusije i dijela bivših sovjetskih republika), na kojem Srbija ima povlašteni položaj.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da će taj privilegirani status, koji Srbija ima "na jednom od najznačajnijih tržišta na svijetu, biti zaštićen" te da se "ugled zemlje zbog interesa pojedinaca neće dovoditi u pitanje".

Za sada iz istrage i resornih ministarstva nema službenih podataka iz kojih je sve zemalja EU uvezeno preprodavano voće i povrće.

Prema priopćenju srbijanskog MUP-a, dvije uhićene osobe sumnjiče se kao organizatori kriminalne skupine, a među uhićenicima su i osobe iz tvrtki "Kleri Fruit", "Vip Fruit" "Vip logistic", dvoje djelatnika instituta "Akroekonomik", 22 vlasnika poljoprivrednih gospodarstava, te četiri otkupljivača voća i povrća, a kaznene prijave u redovitom postupku policija je podnijela protiv još 43 osobe.  

Oni se sumnjiče da su voće iz zemalja EU prepakirali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažirala tvrtka "Kleri Fruit", a kako bi prikrili podrijetlo robe, miješali su je s istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača, izrađujući lažnu dokumentaciju o podrijetlu.  

Svi uhićeni sumnjiče se da su, protivno Zakonu o zdravlju bilja i Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, izdavali fitocertifikate za potrebe poduzeća "Kleri Fruit", premda znajući da voće koje izvozi to poduzeće nije domaćeg podrijetla, objasnio je MUP razloge uhićenja.  

Poslije policijskog zadržavanja do 48 sati, uhićeni će uz kaznene prijave biti predati u nadležnost Posebnog odjela za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Ministarstvo poljoprivrede poručilo je da ta akcija, provedena u suradnji s ministarstvom unutarnjih poslova i poreznom upravom, čini "samo dio sveukupnih napora" da se kroz očuvanje sustava sigurnosti hrane zaštite i poljoprivredni proizvođači i građani Srbije.

"Presijecanjem kanala krijumčarenja poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske Federacije i uhićenjem svih osumnjičenih sudionika još jednom šaljemo jasnu poruku da će svaki pokušaj ugrožavanja nacionalnih vitalnih interesa, samim tim i interesa svakog srpskog poljoprivrednika, biti u korijenu sasječen", naglasilo je u priopćenju srbijansko ministarstvo poljoprivrede.

Više javno tužiteljstvo predložilo je pritvor za 12 od 36 uhićenih, a prema posljednjim podacima, popis osumnjičenika je još veći nego što je ranije priopćila policija, jer je podneseno čak 80 kaznenih prijava i protiv svih je pokrenuta istraga zbog sudjelovanja u reeksportu poljoprivrednih proizvoda s teritorija EU na tržište Carinskog saveza u kojem dominira tržište Ruske Federacije.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
Gotov razgovor HDZ-a i DP-a. SDP-ovka: Zašto se pregovori održavaju u zgradi vlade?
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov razgovor HDZ-a i DP-a. SDP-ovka: Zašto se pregovori održavaju u zgradi vlade?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori