Obavijesti

News

Komentari 168

Uhitili čelnika Federacije BiH, pod istragom cijeli vrh države

Uhitili čelnika Federacije BiH, pod istragom cijeli vrh države
3

Sumnja se da je Živko Budimir primao mito za pomilovanja. Tužiteljstvo BiH demantiralo je da se Budimir može pozvati na imunitet jer je riječ o kaznenom djelu

VIDEO

Federalna televizija BiH objavila je kako je u Sarajevu uhićen Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, zbog primanja mita za pomilovanja, prenosi Klix.ba dok ostali portali pišu da je uhićenje bilo u sarajevskom uredu. Uhićen je u svom kabinetu, kojeg su detaljno pretresli.

Glasnogovornica tvrdi da se Budimir pozvao na imunitet tako da neće biti uhićen, ali mu je ograničeno kretanje.

No, tužiteljstvo BiH demantiralo je 'neutemeljene medijske navode o navodnom imunitetu predsjednika Federacije BiH' navodeći da 'predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih sudionika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu Federacije BiH'.

Inače, uhićeno je ukupno 19 ljudi, piše Dnevni avaz. Pripadnici SIPA-e, uz Budimira uhitili su i Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenog generala HVO-a, Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH, još u bijegu.

Pripadnici SIPA-e iznijeli su određeni materijal iz ureda predsjednika FBiH u Sarajevu, javio je dopisnik Srne. SIPA je blokirala i zgradu Vlade Federacije BiH u Mostaru u kojoj se nalaze svi ministri, jer je u tijeku sjednica. U zgradu je ušla i ekipa Hitne pomoći, jer je pozlilo šefu kabineta predsjednika FBiH Vinku Drinovcu.

Glasnogovornica predsjednika Federacije Laura Bošnjak je izjavila da se Budimir nalazi u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, među kojima je bio i zahtjev Merseda Hadžića zvanog Švicarac. On je u KPZ u Zenici izdržavao kaznu od 2,5 godine za pokušaj ubojstva.

Potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo podnio je prije nekoliko dana zahtjev Ustavnom sudu FBiH za rješavanje spora s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom zbog neprimjenjivanja Zakona o pomilovanju. Naime, Budimir se trebao savjetovati s potpredsjednicima, a nije ni nakon što mu se Kebo obratio aktom prošle godine.

Od 24. svibnja 2011. godine do 11. studenog 2012. godine Budimir je pomilovao 122 zatvorenika. Od njih je 35 osuđeno za ubojstvo, a 15 ih je počinilo razbojništvo. 

Na području Širokog Brijega, također, se provodi akcija u kompaniji iz vlasništva porodice Ivanković - Lijanović, odnosno porodica zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića, piše Federalna.ba.

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH, također, se provodi istraga. 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba

Akcijama Memory, Patriot i Pravda, obuhvaćeno je više desetina ljudi koje se dovode u vezu s kaznenim djelima korupcije i djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom.

O velikoj korupcijskoj istrazi prenio je i Huffington Post.

>>> Uskoro više...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu