Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uhitili ga zbog ratnog zločina nad civilima '91. pa ga puštaju

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je prijedlog Mile Paspalja (73) da ga pusti iz istražnog zatvora. Kao jamstvo da neće pobjeći, založio je svoje nekretnine

Screenshot
Foto: Screenshot
81 komentara

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je prijedlog Mile Paspalja (73), osumnjičenog za ratni zločin u Novom Selu Glinskom, da ga pusti iz istražnog zatvora. Kao jamstvo da neće pobjeći, založio je svoje nekretnine vrijedne 500.000 kuna.

On je tek dvanaestookrivljeni u istrazi zločina JNA i srpskih paravojnika koji su polovicom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu pobili 32 civila. Prema zapovijedi komandanta Teritorijalne obrane Glina, Paspalj i ostali morali su istjerati sve ljude koji su se skrivali po kućama.

Najprije su ih okupili kod trafostanice, a potom su odvojili muškarce i žene. Prema sumnjama Državnog odvjetništva, žene su zatvorili u drvenu kuću koju su pogodili raketom iz zolje. Ta se baraka potom zapalila, a sve zarobljenice su poginule. U muškarce su okupljeni morali pucati kako bi bili sigurni da nitko nije preživio.

Paspalj je neko vrijeme živio u Srbiji, a potom se vratio u Novo Selo Glinsko gdje je živio posljednjih godina. Kako neslužbeno doznajemo, on je sve do prije nekoliko mjeseci imao status svjedoka zločina. Ipak, tužiteljstvo je dobilo još jednog svjedoka, čiji se identitet taji. On je optužio Paspalja za zločin, pa ga je policija uhitila sredinom lipnja. Od tada je bio u istražnom zatvoru. Zbog prihvaćenog jamstva, tužiteljstvo je najavilo žalbu. 

Možda vas zanima i ovo:
Message