News

Komentari 30

Uhitili su kolege: Službenica i policajac prodavali informacije

Prvoosumnjičena (48) je državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a drugoosumnjičeni je policijski službenik Ravnateljstva policije (39). Navodno je pripadnik Kobri

Zbog sumnje na korpuciju - primanje i davanje mita te zluoporabu položaja policija provela istraživanje nad svojim kolegama. Prvoosumnjičena (48) je državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a drugoosumnjičeni policijski službenik Ravnateljstva policije (39), objavila je zagrebačka policija.

Navodno je riječ o pripadniku policijskih Kobri.

Osumnjičeni su da su koristeći svoje pozicije i okolnost da su im u okviru obavljanja posla i za potrebe tog posla dostupni podaci iz zbirki podataka Informacijskog sustava MUP-a, znajući da pristup i dostupnost takvih podataka neovlaštenim osobama nije dozvoljen niti se sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka može ostvariti bez prethodnog podnošenja opravdanog i obrazloženog zahtjeva nadležnom tijelu, omogućili pribavljanje i korištenje takvih podataka osobama izvan policijskog sustava. 

Na traženje 12 osumnjičenih osoba prvoosumnjičena i drugoosumnjičeni su obavljali provjere i pribavili podatke koje su potom prenosili osobama koje su ih to tražile, a koji su te podatke koristili za svoje potrebe.

Prvoosumnjičena je s ciljem stjecanja koristi neposredno ili posredno na traženje više drugih osumnjičenih osoba, žurno i mimo službene procedure obavljala poslove iz djelokruga rada prometnih isprava za što je zauzvrat od 12 osumnjičenih primala novčanu nagradu ili različite poklone.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Istragu su proveli policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, u suradnji sa Službom gospodarskog kriminaliteta PNUSKOK-a te Carinskom upravom, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Najčitaniji članci