News

Komentari 4

Što će dobiti đaci: Na Jadranu daju najmanje za škole

Ujednačeno školstvo? Školama na Jadranu iz kase daju manje

Iz svojeg proračuna sve županija svake godine odvajaju i za stavku ‘Obrazovanje’. Neke su u 2018. izdvojile i više od 20%, a u planu za 2019. žele odvojiti još više. Ipak, ima i onih koje su odvojile otprilike 10%

Od 21 županije, samo četiri odvajaju iz proračuna za obrazovanje više od 20 posto, dok njih čak deset ne odvaja ni 15 posto iz proračuna.

U samom vrhu po izdvajanju za obrazovanje istaknule su se Zagrebačka županija, koja je u 2018. godini izdvojila 27,13 posto, Osječko-baranjska s 26,10 posto, Splitsko-dalmatinska s 23,81 posto, Varaždinska s 20,73 posto, Zagreb s 19,95 posto i Međimurska s izdvojenih 19 posto iz ukupnog proračuna ostvarenog u 2018. godini.

Pretočeno u novac, to znači da je Zagrebačka županija izdvojila više od 162 milijuna kuna, Osječko-baranjska više od 175 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinska više od 218 milijuna kuna, Varaždinska više od 178 milijuna kuna, Zagreb više od milijardu kuna i Međimurska s više od 109 milijuna kuna. Treba napomenuti kako su Zagreb i Zagrebačka županija u samom vrhu prvenstveno zbog najvećeg broja školaraca na tom području.

Mnoge županije su uvidjele koliko je važno ulagati u obrazovanje djece svih uzrasta. Tako, primjerice, Osječko-baranjska županija ima projekt “Školski obrok za sve”, čija je vrijednost oko 15,500.000 kuna.

U projekt je uključeno više od 18.000 učenika iz 70 osnovnih škola. Varaždinska županija se okrenula prema nadarenoj djeci, a u njihovim Centrima izvrsnosti ovu školsku godinu pohađalo je 829 osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

To je jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj. A da je projekt uspješan dokazuje i činjenica kako je 7634 učenika sudjelovalo na raznim natjecanjima. Međimurska županija za 80 potencijalno darovitih učenika pružila je priliku da kroz projekt “1, 2, 3... palim lampicu!” nadograde svoje znanje.

- Jedini u Hrvatskoj financiramo asistente u predškolskom odgoju, ali i pomoćnike u nastavi u osnovnim i srednjim školama. Dajemo jednokratne potpore studentima, stipendiramo deficitarna zanimanja, sufinanciramo sportske aktivnosti u dvoranama te nagrađujemo dobitnike Rektorovih nagrada - govori župan Matija Posavec.

Ipak, neke druge županije ne odvajaju puno novca za obrazovanje. Šibensko-kninska županija uložila je najmanje od svih u obrazovanje, svega 9,96 posto proračuna. Istarska županija u obrazovanje je uložila svega 11,22 posto (oko 120 milijuna kuna), iako je u proračunu imala više od milijardu kuna.

U analizi ulaganja važno je uzeti u obzir da broj učenika i škola jako varira na raznim područjima, a variraju i proračuni samih županija. Ipak, ovako velike razlike u ulaganjima sigurno neće moći podržati ideju ujednačenog školstva kakvu promovira ministrica Blaženka Divjak.

Najčitaniji članci