Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
55 komentara

Ukidaju plastične vrećice, neće prodavati ni posuđe i slamke...

Iz trgovačkog lanca kažu kako će od 1. siječnja 2020. potpuno povući plastične vrećice koje se kupuju na blagajnama, a zamijenit će ih papirnate ili platnene

Gradska svakodnevica u centru Zagreba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
55 komentara

S ciljem smanjenja plastike u okolišu, Kaufland Hrvatska prvi je donio odluku o potpunom povlačenju laganih plastičnih vrećica iz prodaje iz svih svojih trgovina u Hrvatskoj, priopćili su iz tog trgovačkog lanca.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, lagane plastične vrećice su plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 50 mikrona, a u Kauflandu se takve vrećice trenutačno mogu kupiti na blagajnama po cijeni od 80 lipa odnosno 1 kune. Navedene plastične vrećice od 1.1.2020. u Kauflandu više neće biti dostupne, a kupci će moći odabrati između nekoliko drugih vrsta kao što su papirnate ili platnene vrećice.

HRVATSKA UVODI ZABRANU Od iduće godine bez štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki

- Ponosni smo na to što smo prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je donio odluku učiniti nešto za čišći i zdraviji okoliš i ukloniti plastične vrećice iz prodaje - rekao je Patrick Rudat, predsjednik Uprave Kauflanda u Hrvatskoj.

Osim povlačenja plastičnih vrećica, Kaufland Hrvatska također će s 1.1.2020. iz prodaje povući jednokratno plastično posuđe te pribor za jelo, kao i plastične štapiće i slamke te ih zamijeniti alternativnim održivim rješenjima.

Podsjetimo, 24sata su u rujnu ekskluzivno objavila kako Ministarstvo zaštite okoliša novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koji planira donijeti u drugom kvartalu 2020., želi onemogućiti stavljanje na tržište dijela jednokratnih plastičnih proizvoda.

NOVA PRAVILA Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane

Na popisu su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, držači za balone, spremnici za hranu, napitke i čaše od stiropora i proizvodi od oksorazgradive plastike koja se kasnije raspada u okom nevidljivu mikroplastiku. Popis proizvoda može biti i proširen, ovisno o rezultatima mjera za smanjenje potrošnje kao što su vrećice.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message