Obavijesti

News

Komentari 41

Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane

Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane
1

Hrvati godišnje troše oko 3000 tona plastičnih vrećica. Od ove godine se naplaćuju sve osim ultratankih za hranu. Od sljedeće godine nema više plastičnih čaša, pribora za jelo, a možda i vrećica...

Nije točno da će zabrana plastike spasiti svijet, a plastična vrećica je najzeleniji proizvod ako se reciklira, a ne završi u prirodi. Poručila je to Gordana Pehnec Pavlović, tajnica Udruženja industrije plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.Kako smo jučer ekskluzivno objavili, Vlada planira među prvima u Europskoj uniji zabraniti jednokratnu plastiku.

Od sredine sljedeće godine neće se više moći kupiti plastične čaše, pribor za jelo poput tanjura, noževa i vilica, štapići za uši, niti kutija za hranu od stiropora. Želja ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića je i potpuno zabraniti plastične vrećice, no konačna odluka o tome još nije donesena nego se čeka analiza primjene naplate plastičnih vrećica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Pehnec Pavlović ističe da jednokratne proizvode od plastike uglavnom uvozimo, a neke veće domaće firme će biti pogođene u jednom dijelu. No zabrana plastičnih vrećica bi značila udar na oko 8200 ljudi zaposlenih u industriji gume i plastike. Ona ističe da problem nije u plastici nego što se neprimjereno odlaže.

- Uporabljenu plastiku treba vratiti u proizvodnju, a ne da ona završi u okolišu. To je jedini put. Jer alternative poput stakla znače 50 posto veću potrošnju energije, 60 posto više otpada i dva puta više stakleničkih plinova - kaže. Ministarstvo zaštite okoliša ističe da svi jednokratni proizvodi koje će zabraniti imaju alternativu, bilo u papiru ili drvetu, a da će izbjegavanjem štete na okolišu biti ušteđeno 22 milijarde eura u Europi do 2030. godine.

Od iduće godine bez štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki
Od iduće godine bez štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki

Marko Košak iz Zelene akcije kaže da je implementacija spora, pa ministarstvo može i ranije zabraniti jednokratnu plastiku. Ali i vrećice. - Proizvođači se moraju prilagoditi. Postoje vrećice koje se potpuno mogu kompostirati, poput onih iz kukuruznog škroba - kaže Košak.