Obavijesti

News

Komentari 41

Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane

Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane
1

Hrvati godišnje troše oko 3000 tona plastičnih vrećica. Od ove godine se naplaćuju sve osim ultratankih za hranu. Od sljedeće godine nema više plastičnih čaša, pribora za jelo, a možda i vrećica...

VIDEO

Nije točno da će zabrana plastike spasiti svijet, a plastična vrećica je najzeleniji proizvod ako se reciklira, a ne završi u prirodi. Poručila je to Gordana Pehnec Pavlović, tajnica Udruženja industrije plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.Kako smo jučer ekskluzivno objavili, Vlada planira među prvima u Europskoj uniji zabraniti jednokratnu plastiku.

Od sredine sljedeće godine neće se više moći kupiti plastične čaše, pribor za jelo poput tanjura, noževa i vilica, štapići za uši, niti kutija za hranu od stiropora. Želja ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića je i potpuno zabraniti plastične vrećice, no konačna odluka o tome još nije donesena nego se čeka analiza primjene naplate plastičnih vrećica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

Pehnec Pavlović ističe da jednokratne proizvode od plastike uglavnom uvozimo, a neke veće domaće firme će biti pogođene u jednom dijelu. No zabrana plastičnih vrećica bi značila udar na oko 8200 ljudi zaposlenih u industriji gume i plastike. Ona ističe da problem nije u plastici nego što se neprimjereno odlaže.

- Uporabljenu plastiku treba vratiti u proizvodnju, a ne da ona završi u okolišu. To je jedini put. Jer alternative poput stakla znače 50 posto veću potrošnju energije, 60 posto više otpada i dva puta više stakleničkih plinova - kaže. Ministarstvo zaštite okoliša ističe da svi jednokratni proizvodi koje će zabraniti imaju alternativu, bilo u papiru ili drvetu, a da će izbjegavanjem štete na okolišu biti ušteđeno 22 milijarde eura u Europi do 2030. godine.

Od iduće godine bez štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki
Od iduće godine bez štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki

Marko Košak iz Zelene akcije kaže da je implementacija spora, pa ministarstvo može i ranije zabraniti jednokratnu plastiku. Ali i vrećice. - Proizvođači se moraju prilagoditi. Postoje vrećice koje se potpuno mogu kompostirati, poput onih iz kukuruznog škroba - kaže Košak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a