News

Komentari 41

Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane

Od iduće godine nema plastike: Proizvođači su protiv zabrane

Hrvati godišnje troše oko 3000 tona plastičnih vrećica. Od ove godine se naplaćuju sve osim ultratankih za hranu. Od sljedeće godine nema više plastičnih čaša, pribora za jelo, a možda i vrećica...

Nije točno da će zabrana plastike spasiti svijet, a plastična vrećica je najzeleniji proizvod ako se reciklira, a ne završi u prirodi. Poručila je to Gordana Pehnec Pavlović, tajnica Udruženja industrije plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.Kako smo jučer ekskluzivno objavili, Vlada planira među prvima u Europskoj uniji zabraniti jednokratnu plastiku.

Od sredine sljedeće godine neće se više moći kupiti plastične čaše, pribor za jelo poput tanjura, noževa i vilica, štapići za uši, niti kutija za hranu od stiropora. Želja ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića je i potpuno zabraniti plastične vrećice, no konačna odluka o tome još nije donesena nego se čeka analiza primjene naplate plastičnih vrećica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pehnec Pavlović ističe da jednokratne proizvode od plastike uglavnom uvozimo, a neke veće domaće firme će biti pogođene u jednom dijelu. No zabrana plastičnih vrećica bi značila udar na oko 8200 ljudi zaposlenih u industriji gume i plastike. Ona ističe da problem nije u plastici nego što se neprimjereno odlaže.

- Uporabljenu plastiku treba vratiti u proizvodnju, a ne da ona završi u okolišu. To je jedini put. Jer alternative poput stakla znače 50 posto veću potrošnju energije, 60 posto više otpada i dva puta više stakleničkih plinova - kaže. Ministarstvo zaštite okoliša ističe da svi jednokratni proizvodi koje će zabraniti imaju alternativu, bilo u papiru ili drvetu, a da će izbjegavanjem štete na okolišu biti ušteđeno 22 milijarde eura u Europi do 2030. godine.

Marko Košak iz Zelene akcije kaže da je implementacija spora, pa ministarstvo može i ranije zabraniti jednokratnu plastiku. Ali i vrećice. - Proizvođači se moraju prilagoditi. Postoje vrećice koje se potpuno mogu kompostirati, poput onih iz kukuruznog škroba - kaže Košak.

Najčitaniji članci