Obavijesti

News

Komentari 227

'Jandroković kršio poslovnik da bi se izbjegla pitanja premijeru'

'Jandroković kršio poslovnik da bi se izbjegla pitanja premijeru'
14

Jandroković je rekao kao će stanke biti određene nakon što se odrade replike na izlaganje premijera, na što su oporbeni zastupnici počeli su udarati pločicama po klupama

VIDEO

>>> Posljednje informacije

14.45 - Predsjednik Sabora je uzurpirao svoje mjesto i potpuno prekršio poslovnik s ciljem da se izbjegnu pitanja upućena premijeru Plenkoviću, rekao je Božo Petrov (Most) komentirajući kaos u Saboru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukidanje rada povjerenstva i postupak vladajućih je kaže sramota nad sramotama. 

- Jandroković je više puta prekršio poslovnik samo da ne bi priznao da su napravili ogromnu sramotu Saboru - kazao je.

Nada se da će Jandroković predsjedati Saborom na način koji je predviđen poslovnikom. 

- Njegovo nije pravo da utvrđuje što će oporba govoriti i da tumači poslovnik kako je njega volja - rekao je Petrov.

Kazao je i kako je Jandroković iskoristio metež koji je sam uzrokovao kako bi omogućio premijeru Plenkoviću da se izvuče bez ikakvih objašnjenja te da ode u Banske dvore što je, kaže, nedopustivo. 

14.15 - Situacija u Saboru se smirila. Kako bi se nadoknadile replike svatko od prijavljenih ima pravo na 5 minuta. 

14.12 - Pokušaji da se onemogući normalan rad Sabora nije primjereno ni parlamentarno, poručio je premijer Andrej Plenković u Saboru. 

Na tvrdnje oporbe da nemaju drugog izbora jer HDZ želi silom ugasiti istražno povjerenstvo za Agrokor je uzvratio kako postoji samo zakonska odredba koja se primjenjuje od ponedjeljka. Na pitanje zašto HDZ-ovi članovi istražnog povjerenstva nisu na sjednici utvrdili da povjerenstvo prestaje s radom po sili zakona, odgovorio je:  

- Oni su dali izjavu koja je sasvim jasna. Nešto se događa po sili zakona. Mislim da su napravili ono što je trebalo - uzvratio je. 

13.45Stevo Culej (HDZ) na mobitelu pustio snimku govora prvog predsjednika Franje Tuđmana gdje govori "crnim, zelenim i žutim vragovima". 

13.24 - Nakon što su odrađene replike Jandroković je rekao da će odrediti stanku. Anka Mrak Taritaš (Glas) poručila je Jandrokoviću da vodi Sabor kako treba te da omogući da se čuju replike. Poručila mu je i da ne može zastupnicima uskratiti pravo na stanku.

Božo Petrov (Most) apelirao je ponovno na Jandrokovića da odredi stanku te ga prozvao za kršenje poslovnika.

- Pokušavam držati red. Nered ne stvara vladajuća većina nego oporba - rekao je. 

Petrov mu je uzvratio da je ovo otpor oporbe na Jandrokovićevo kršenje poslovnika. Robert Podolnjak (Most) prozvao je Jandrokovića da pretvara Sabor u reality show. 

Jandroković je predložio stanku od pola sata kako bi se klubovi stranaka dogovorili kako će Sabor nastaviti s radom. 

Stanka je i određena, nastavlja se u 14.15 sati. Pozvao je predsjednike klubova da se nađu. 

13.10 - Nakon stanke, Gordan Jandroković izvijestio da nastavljaju s replikama. Za govornicu je izašao Krešo Beljak (HSS), a Jandroković ga je upozorio da nije dobio riječ. Beljak je nastavio govoriti. Jandroković mu je isključio mikrofon i nastavio prozivati zastupnike da iznesu repliku. 

Sabina Glasovac (SDP) tražila je od predsjedavajućeg da joj omogući pravo na repliku.  

Ivan Pernar (Živi zid) snimao je Beljaka tijekom njegovog govora za govornicom. Nije se želio maknuti iako ga je to tražio predsjedavajući Jandroković.  

Kako Jandroković vodi

Posted by Ivan Pernar on 22. studenoga 2017

12.35 - Jandroković je ustrajao na tome da zastupnici nastave s iznošenjem replika, a oporba je nastavila lupati po klupama. Goran Beus Richembergh (Glas) upozorio je predsjedavajućeg da mu osigura uvjete za rad. 

- Ne čujem vas uopće - poručio mu je Jandroković. 

- Ni ja vas ne čujem. Osigurajte mi uvjete za rad. Ne možete silovati proceduru, jer što god ja govorio premijer to ne može čuti - uzvratio je Beus Richembergh. 

Kreško Beljak (HSS) predložio je da se osnuje povjerenstvo za utvrđivanje štete na saborskom inventaru. 

Za govornicu je izašao šef SDP-a Davor Bernardić koji je upozorio da se na ovakav način ne može raditi, a Jandroković mu je poručio "maknite se s govornice ovdje vam nije mjesto". 

Jandroković je ponovno zamolio oporbu da se smiri kako bi se odradile replike, no oporba je nastavila s lupanjem po klupama.

- Za ovo ne osjećam odgovornost - poručio je Jandroković. 

Bulj je ponovno upozorio Jandrokovića da krši poslovnik te da je u ovakvim uvjetima nemoguće raditi. 

- Ovo nije ničija prćija, osigurajte zastupnicima da mogu govoriti - zatražio je Bulj. 

Jandroković je izvijestio kako je Goran Maras (SDP) tražio da ih sve izbaci iz sabornice. 

- Vi želite incident, ja ga ne želim - uzvratio je predsjedavajući. 

Oporba mu je dovikivala da ne radi cirkus, da krši poslovnik te da zaustavi ovo. 

Bernardić je upitao je što je HDZ spreman kršiti u zakonima, ako je predsjedavajući spreman kršiti poslovnik Sabora.  

- Ma dajte kolega Bernardić vi ste dosadni - uzvratio je Jandroković. 

Izvijestio je i da još trebaju odraditi šest replika te da će nakon toga biti određena stanka.  Ipak je proglasio stanku, ali ne na zahtjev oporbe nego da bi smirio strasti. Najavio je da će zatim biti odrađene replike, a potom i stanka koju je tražila oporba. 

Prije nego što je Jandroković odredio stanku kako bi se smirile strasti Beljak je poručio:

- Dođite s ove strane, hrabri ste kad vas ima sto, a sad gledate u pod. J... kukavice, lopovi - vikao je Beljak. 

12.22 - Božo Petrov (Most) upozorio je Jandrokovića da krši poslovnik. 

- Saborska manjina onemogućava rad - ustvrdio je Jandroković. 

Petrov mu je uzvratio da on krši poslovnik jer ne dozvoljava stanku. Za riječ se javio i Beljak te je Jandrokoviću poručio da podnese ostavku ako ne zna voditi sjednicu te da se iz redova HDZ-a odabere novi predsjednik Sabora.

- Sram vas može biti - poručio mu je Beljak. 

Jandroković je ponovio da će im stanka biti odobrena čim se završi s replikama. 

12.15 - Nakon samo nekoliko minuta rasprave oporba je krenula ponovno sa stankama. HSS je u Saboru zatražio stanku no predsjedavajući Gordan Jandroković to nije dozvolio.

Zbog katastrofalnog stanja u prometu stanku je tražio Krešo Beljak (HSS), a pridružio mu se Ivan Pernar iz Živog zida, koju je stanku zatražio zbog kreditiranja Agrokora. Jandroković je rekao kao će stanke biti određene nakon što se odrade replike na izlaganje premijera. Nakon što ga je Jandroković odbio, oporbeni zastupnici počeli su udarati pločicama za povredu poslovnika po klupama. Unatoč opetovanom traženju oporbe za stanku Jandroković je poručio: 

- Nećemo pristajati na nasilje - poručio je. 

Miro Bulj (Most) pozvao je Jandrokovića da ne radi cirkus u Saboru te da dozvoli stanku.

12.02 - Branko Bačić (HDZ) odgovorio je na pitanje Orsata Miljenića o tome tko je nalaženim službama Sabora naredio da ne samo da ne dolaze na sjednicu povjerenstva nego da nazovu svjedoke i obavijeste ih da ne moraju doći na svjedočenje. 

- Miljenić se pita tko je to naložio da stručne službe ne dođu na sjednicu povjerenstva. Pa bih sve podsjetio da istražno povjerenstvo stupanjem na snagu rješenja o istrazi, po sili zakona prestaje s radom. Tu činjenicu je konstatirala većina iz povjerenstva i o tome smo obavijestili tajnika Sabora. Nakon toga je tajnik Sabora upitao predsjednika Sabora Jandrokovića kako trebaju postupati stručne službe. Predsjednik Sabora je rekao da izvole postupati po zakonu. To ste trebali napraviti vi - pojasnio je HDZ-ov Branko Bačić tko je naložio da se zove svjedoke. 

Bačić je naveo da povjerenstvo nije prestalo s radom jutros nego onog trenutka kada je Županijski sud donio odluku o istrazi.

- Optužujete za kršenje zakona one koji zakon poštuju. To je apsolutno neprihvatljivo. Povjerenstvo nije prestalo s radom jutros ili jučer, nego onog trenutka kada je Županijski sud donio odluku o istrazi. Nije o tome trebalo donositi posebnu odluku - rekao je Bačić.

Za povredu poslovnika se javio SDP-ov Davor Bernardić kazavši da je Sabor osnovao povjerenstvo i da ga ne može dio zastupnika svojevoljno ukidati.

Poslovnik propisuje da se stanke ne mogu davati zbog rada radnih tijela, kazao je Jandroković, dodavši da nije niti trebao odobriti stanke na temu istražnog povjerenstva.

11.58 - Stjepan Čuraj (HNS) poručio je oporbi kako može tražiti tumačenje nadležnog odbora oko Zakona oo istražnim povjerenstvima. Kazao je da bi nastavak dolaska na sjednice povjerenstva nakon što je rješenje o istrazi postalo pravomoćno bilo kršenje zakona. 

- Istražno povjerenstvo nije ukinuto, mi smo samo konstatirali da su nastupile zakonske pretpostavke za prestanak rada, kad njih nestane mi možemo nastaviti s radom ili trebamo promijeniti zakon - rekao je HNS-ov član povjerenstva. 

11.45 - Tema istražnog povjerenstva iz sapunice pretvorena je u cirkus, rekla je Anka Mrak Taritaš, zastupnica GLAS-a i HSU-a.  

- Netko nepoznati je rekao da povjerenstvo prestaje s radom, netko je rekao svjedocima da ne dođu na sjednicu, a onima koji su došli netko je rekao da odu doma. Demokracija se uči, kakvu poruku šaljemo našoj djeci, mladima. Ne može netko odlučivati u ime nekoga. Mi smo na rubu provalije i važemo se na kamenčiću hoćemo li pasti. Vladajući odlučuju hoćemo i ići pristojnim putem ili će sve baciti u provaliju - poručila je Mrak Taritaš

11.40 - Zastupnicima se prvo obratio predsjednik Povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić.

- Dogodila se potpuna uzurpacija ovlasti Sabora. HNS i HDZ sebi su uzeli ovlast na koju nemaju pravo - proučio je i pozvao sve da pokušaju napraviti korak unatrag i pronaći rješenje.

Nikola Grmoja pred zastupnicima ponovio je da je ovo "nasilan i uzurpatorski čin koji zahtjeva više stanki u Saboru". 

11.24 - Zbog situacije oko istražnog povjerenstva Gordan Maras (SDP) je u Saboru, nakon obraćanja novinarima u polupraznoj dvorani gdje se trebala nastaviti sjednica Povjerenstva za Agrokor, zatražio je stanku od pola sata, ali mu je predsjedavajući Gordan Jandroković rekao da će dobiti 10 minuta. Pridružili su se Most i Glas, HNS, HDZ. 

Što je rečeno na sjednici Povjerenstva za Agrokor pročitajte ovdje

'Ukidanjem povjerenstva žele sakriti ortakluk iza Agrokora'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u srijedu kako HDZ, nakon najnovijih saznanja o kreditu HBOR-a i štete za državni proračun od 400 milijuna kuna, želi ukinuti saborsko istražno povjerenstvo kako bi sakrili "tragove ortakluka koji se očito događa u pozadini cijelog procesa u Agrokoru".

"Najnovija saznanja koja smo jučer mogli vidjeti, vezano uz kredit HBOR-a Agrokoru, pokazuju očitu umješanost članova vlade u davanje 400 milijuna kuna Agrokoru, tvrtki u problemima, na koje je upozorila i uprava HBOR-a. To pokazuje umješanost članova vlade koji su dali sporni kredit od 400 milijuna kuna Agrokoru koji je bio u problemima", isticao je Bernardić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Mediji su jučer javljali kako je Agrokor, uoči sloma koncerna u prosincu 2016. godine dobio skoro 400 milijuna kuna iz državne banke HBOR, čiji rad nadzire ministar financija Zdravko Marić. Krediti su dodijeljeni u brzoj proceduri, po posebnom režimu izravnih kredita, za koje jamči samo država.

"Ovo je napravilo direktnu štetu Hrvatskoj od 400 milijuna kuna, a moje je pitanje, po čijem je nalogu u tako ekspresnom roku na temelju podataka koji su pokazivali da je Agrokor u problemima HBOR dao kredit Agrokoru i netko za to mora odgovarati", rekao je Bernardič.

Uvjeren je u, kako je rekao, očitu povezanost Agrokora, Ivice Todorića i vlade. "Tomu svjedoči da je aktualni ministar financija još uvijek član vlade i to pokazuje da je u trenutku odobravanja spornog kredita sve znao", poručio je šef SDP-a.

Prisegnula nova pravobraniteljica za djecu

Novoizabrana pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević prisegnula je u srijedu pred saborskim zastupnicima, obećavši kako će svoju dužnost obavljati u najboljem interesu djece, da će se u svom radu držati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.

Pirnat Dragičević izabrana je u petak u Saboru tajnim glasovanjem, a temeljem novog zakona koji je donesen ljetos, nakon što je prethodni zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika.

Oporba je prozivala vlast da ga donosi samo da bi smijenila dosadašnju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, koja je na tu dužnost izabrana u mandatu lijeve vlade, prije nešto više od tri godine.

Na dnevnom redu rasprava o proračunu

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...