News

Komentari 31

Ukinuli sva covid ograničenja za ulazak u Hrvatsku, ali maske se moraju nositi na još dva mjesta

Ukinuli sva covid ograničenja za ulazak u Hrvatsku, ali maske se moraju nositi na još dva mjesta

Obaveza nošenja maski ostaje samo za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi

Od danas više ne vrijede ograničenja na granicama koja su donesena u vrijeme pandemije koronavirusa, potvrdili su iz MUP-a za N1. Posljednja važeća odluka o ograničenom prelasku granica vrijedila je do 30. travnja i nije produžena.

- Važenje Odluke o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je bila važeća do 30. travnja 2022. godine nije produženo. Stoga je ulazak u RH dozvoljen uz uvažavanje uvjeta ulaska koji su bili važeći prije epidemije covida-19, odnosno uz uvjete propisane Zakonikom o schengenskim granicama, Zakonom o strancima i dr., ali bez udovoljavanja epidemiološkim uvjetima - napisali su.

Nakon što je Stožer civilne zaštite početkom travnja donio odluku da putnicima iz zemalja članica EU-a od 1. travnja više ne trebaju covid-potvrde pri ulasku u Hrvatsku dok su putnicima iz trećih zemalja potvrde ili negativni testovi još bili nužni, od ovog tjedna ukinuta su sva ograničenja na granicama.

Maske na nekim mjestima ipak obavezne unatoč popuštanju mjera

Make su i dalje obavezni nositi zaposlenici, pacijenti i svi oni koji iz bilo kojega razloga ulaze u zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika. Također i zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe, osobe s invaliditetom i posjetitelji korisnicima.

- Zaposlenici se obvezuju na korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima. Zaposlenici nakon što su preboljeli bolest COVID-19 i nakon cijepljenja također su obvezni i dalje nositi medicinske maske ili maske za lice - stoji u uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid- 19 za pružatelje socijalne usluge izdanoj 4.4.2022. godine.