Obavijesti

News

Komentari 71

Iznervirani ugostitelj zaprijetio inspekciji: Sve ću dići u zrak!

Iznervirani ugostitelj zaprijetio inspekciji: Sve ću dići u zrak!
9

30-ak ilegalnih objekata dobivali su dozvole kad su Splitom upravljali Željko Kerum i Ivo Baldasar, a gotovo svi su proširivani i daleko van dozvoljenih gabarita

VIDEO

Na splitskom Žnjanu u utorak počelo je uklanjanje 31 bespravnog objekta, većinom kafića i plažnih klubova podizanih uz same plaže od 2008. godine. Građevinski inspektori u pratnji policije obilazili su objekte, koje su vlasnici u većini slučajeva krenuli sami razmontiravati i dan prije, a u međuvremenu isključena im je struja što je otežavalo posao. 

Bagerom je do podne sravnjeno jedno skladište, te su planirana biti uklonjena još dva objekta, a ugostitelji po rješenju Građevinske inspekcije, kako neslužbeno doznajemo, imaju rok od petka da da sami sruše svoje lokale ili će biti sravnjeni strojevima o njihovom trošku. Usprkos velikom nezadovoljstvu ugostitelja, većih nereda nije bilo, osim prijetnje jednog da će sve dignuti u zrak ako mu opet dođu inspektori. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Na većini objekata radnici su krenuli uklanjati montažne dijelove, iznositi inventar u kombije i kamione, a ima ih koji još čekaju odluku suda, te se nadaju da neće trebati ukloniti. Neki od objekata 'narasli' su i na dvije etaže, zaposjeli dijelove plaže, ima tu dječjih parkova i igraonica, a uglavnom su otvarani u gradonačelničkom mandatu Željka Keruma i Ive Baldasara te proširivani kako god je tko htio. Ugostitelji nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima, osim vlasnika zabavnog parka 'Žnjanko' koji je proučio da je njegov objekt u zadatim gabaritima i da je kolateralna žrtva bespravnih graditelja na Žnjanu zbog kojih nije mogao sam dobiti odobrenja za rad u 2017.godini. Zatekli smo i vlasnika obližnjih apartmana koji su gorljivo bili protiv rušenja.

- Gdje su gradonačelnici u svemu ovome - oni su krivi, oni su odlučivali?! Ovo je trebalo srediti s vrha, gradske službe su ljudima izdavale rješenja, nisu ugostitelji krivi. Imam apartman i bavim se turistima, a iduće ljeto ovdje neće biti ničega i turizam će tu propasti. Njihovo obećanje da će se ovo ponovo urediti je ludom radovanje- kazao je nezadovoljni Splićanin Josip Čotić.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je kako su odluku o uklanjanju samostalno donijeli sami ugostitelji temeljem rješenja o uklanjanju nelegalnih objekata, koje su dobili od Ministarstva prostornog uređenja, odnosno njihove inspekcije.

- Cijelo vrijeme, kako u kampanji, tako i sada sam govorio da svoj mandat želim provesti po načelu reda, uređenja i zakonitosti. Sve što će se događati na žnjanskom platou bit će sukladno zakonu i redu. Ako se redom nalaže da tamošnje nelegalne građevine moraju biti uklonjene to se i događa. Ne bježim od odgovornosti koju imam, ali podsjećam da je rješenje o uklanjanju izdano puno prije nego sam postao kandidat za gradonačelnika i puno prije nego sam to i postao. Rješenje nije izdala Gradska uprava niti Županija. Izdala ga je Građevinska inspekcija. Kao legalist ne mogu ništa drugo nego to podržati – rekao je Krstulović Opara.

Planira se temeljito preurediti žnjanski plato koji je nastao nasipanjem zemlje od iskopa za gradnju objekata za Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, a od tada je tek preuređivan 1998. godine za dolaska pape Ivana Pavla II.

- Objavili smo anketni upitnik, namijenjen građanima, kojima se daje prigoda da sami počnu uređivati žnjanski plato kako bi prikupiti mišljenja što će zajedno sa studijom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu poslužiti kao podloga prvo za privremeno, a potom i konačno rješenje cijelog platoa – od područja Zente do Duilova, odnosno za donošenje novog prostorno-planskog uređenja tog, za Split, prevažnog prostora – poručio je gradonačelnik.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

9
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sukladno hodogramu radne skupine Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita, a zbog činjenice da zbog procedure i natječaja nije moguće donijeti plansku dokumentaciju u nekoliko mjeseci, 2018. godine će biti uspostavljen privremeni objekti površine 12 kvadratnih metara. Konačno rješenje, na osnovu plana kojeg će donijeti Gradsko vijeće se može očekivati u svibnju 2019. godine, koje vrijeme je potrebno kako bi se ispunile sve obaveze za donošenje planske dokumentacije, bez koje se ne može uređivati taj obalni pojas.

Oglasilo se i Ministarstvo graditeljstva

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je izdalo priopćenje povodom rušenja bespravnih objekata na žnjanskom platou. 

- Od danas, ugovorna tvrtka i građevinska inspekcija prisutne su na lokacijama plaže Žnjan. Naime, nakon provedenih inspekcijskih postupaka donesena su rješenja o uklanjanju više ugostiteljskih objekta na Žnjanu. S obzirom da je veliki broj vlasnika odnosno investitora objekta krenuo sam s uklanjanjem, s njima je građevinska inspekcija napravila zapisnike i dala im rokove u kojima moraju u potpunosti ispoštovati dobivena rješenja o uklanjanju, odnosno dovršiti započeti posao u cijelosti. Inspektori će pratiti daljnji tijek događanja i po potrebi, ukoliko vlasnici odustanu od uklanjanja, uključiti i ugovornu tvrtku te završiti proces na trošak vlasnika. One objekte čiji vlasnici do sada nisu započeli s demontažom, uklonit će ugovorna tvrtka građevinske inspekcije, a o trošku vlasnika odnosno investitora - poručuje Ministarstvo.

Napominju kako je nelegalna gradnja ugostiteljskih objekata na Žnjanu je višegodišnji problem nastao zbog neusklađenosti postupanja gradskih i državnih vlasti, a koji se sada suradnjom svih aktera pokušava sustavno riješiti.

- Cjelovito rješenje plaže Žnjan planirano je tijekom 2019. godine, kad bi se trebale ispuniti sve obaveze za donošenje planske dokumentacije. Na taj način moći će se na zakonit način kvalitetno i u skladu s potrebama stanovnika Splita upravljati prostorom plaže Žnjan – priopćili su iz Ministarstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag