Obavijesti

News

Komentari 5

Uklonili spomenik za Davida: 'Bagro, razumijem vaš strah...'

Uklonili spomenik za Davida: 'Bagro, razumijem vaš strah...'
1

David je i mrtav jači i veći čovjek od vas. Ne bi me iznenadilo da vam sljedeći korak bude da ga ispišete iz matične knjige rođenih, poručila je njegova majka Suzana Radanović

VIDEO

Gradske vlasti u Banjoj Luci uklonile su u srijedu još jedno spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida Dragičevića nastavljajući provoditi praksu čiji je cilj spriječiti svaki pokušaj javnog podsjećanja na nerazjašnjenu smrt mladića čiji roditelji tvrde da je ubijen, a da vlast u Republici Srpskoj tu činjenicu pokušava prikriti i zaštiti nalogodavce i počinitelje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komunalni redari su tijekom dana iščupali sadnice drveta dunje i razrušili stilizirano srce oivičeno kamenovima u čijem je središtu bilo posađeno cvijeće i postavljena kamena ploča s Davidovim imenom.

Jecaji na ulicama: Uz pjesmu 'Klinac u getu' ispratili Davida
Jecaji na ulicama: Uz pjesmu 'Klinac u getu' ispratili Davida

Učinili su to s obrazloženjem kako osobe koje su posadile mladice dunje i cvijeće za to nisu imale potrebna dopuštenja gradskih vlasti te kako su sadnjom stabala dunje i sađenjem cvijeća 'onemogućili korištenje javne površine'.

Stilizirano spomen-obilježje na ušću rječice Crkvene u Vrbas, mjestu na kojemu je 24. ožujka 2018. godine pronađeno mladićevo beživotno tijelo, 7. travnja postavili su pripadnici prosvjedne skupine 'Pravda za Davida'.

Na to su se odlučili jer im gradske vlasti nikada nisu odgovorile na zahtjev da na mjestu na kojemu je pronađeno Davidovo tijelo postave mramornu ploču na kojoj bi stajao podsjetnik na godinu njegova rođenja i smrti.

'Teže mi je sada nego kad sam prvi put sahranjivao Davida...'
'Teže mi je sada nego kad sam  prvi put sahranjivao Davida...'

Komunalno je redarstvo zato ekspresno reagiralo na postavljanje spomen-obilježja od sadnica i cvijeća izdavši nalog za njegovo uklanjanje nakon nepuna dva dana.

Ozren Perduv, član skupine 'Pravda za Davida', je nakon što je takvo rješenje izdano kazao kako nije iznenađen jer zna s kakvom vlašću imaju posla.

- Ljudi su bijesni i ogorčeni - kazao je Perduv ironično pozvavši komunalne redare da kada su već uklonili sadnice i cvijeće na to mjesto vrate smeće koje je tamo bilo nagomilano a očistili su ga članovi skupine 'Pravda za Davida'.

'Bagro, razumijem vaš strah'

Davidova majka Suzana Radanović bila je još oštrija. Zbog uklanjanja obilježja podignut u znak sjećanja na njenog sina vlastima u RS je poručila da su 'bagra'.

- Bagro, razumijem ja vaš strah. David je i mrtav jači i veći čovjek od vas. Ne bi me iznenadilo da vam sljedeći korak bude da ga ispišete iz matične knjige rođenih - napisala je Radanović na svom Facebook profilu.

Suzana Radanović i Davor Dragičević, Davidovi roditelji, u ožujku su ekshumirali tijelo svog sina s banjolučkog groblja i ponovo ga pokopali u Austriji.

Poručili su kako ne žele da njihov sin počiva 'u zločinačkoj državi koja ga je i ubila'.

'Imam snimku. Znam tko mi je ubio sina. Bit će krvavog rata'
'Imam snimku. Znam tko mi je ubio sina. Bit će krvavog rata'

Smrt Davida Dragičevića bila je povodom velikih prosvjeda protiv režima Milorada Dodika koje je policija Republike Srpske potkraj prošle godine okončala uporabom sile. Tada su uklonili i spomen-obilježje podignuto u Davidovu čast na središnjem gradskom trgu.

Od tada je u Banjoj Luci na snazi neproglašeni policijski sat jer policija budno motri kako bi spriječila bilo kakav novi pokušaj okupljanja pripadnika skupine 'Pravda za Davida'.

Nerazjašnjena Davidova smrt jedan je od povoda zbog kojih je Europska komisija pokrenula postupak dubinske analize stanja u pravosuđu i sigurnosnim agencijama u BiH a na čelu posebne radne skupine koja je za to zadužena je istaknuti njemački pravni stručnjak Reinhard Priebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca