Obavijesti

News

Komentari 58

Rusija: Zauzeli smo pet gradova u regiji Harkov. Ukrajina: Rusi namjerno pucaju na spasioce

Rusija: Zauzeli smo pet gradova u regiji Harkov. Ukrajina: Rusi namjerno pucaju na spasioce
3

Samo kapitulacija Kijeva okončat će rusku ofenzivu u Ukrajini, poručila je u ponedjeljak Moskva, nakon što je tijekom vikenda održan sastanak Saudijskoj Arabiji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.20

50 rabljenih tenkova  spremno za slanje u Ukrajinu

Deseci rabljenih tenkova koji su nekoć pripadali Belgiji bit će poslani u Ukrajinu nakon što je postignut dogovor između trgovca oružjem i neimenovane europske zemlje.

Tenkove njemačke proizvodnje Belgija je prodala obrambenoj tvrtki OIP Land Systems prije više od pet godina.

OIP je sada pristao prodati 50 tenkova drugoj vladi, koja se ne može imenovati zbog klauzule o povjerljivosti u ugovoru.

Neimenovana vlada će zauzvrat predati oklopna borbena vozila Ukrajini.

Ukupna vrijednost posla nije objavljena.

Tenkovi su stari, no neki će se koristiti za rezervne dijelove, dok će se drugi popraviti i poslati na teren.

Glasnogovornik belgijskog ministarstva obrane odbio je komentirati prodaju tenkova.

22.16

Ukrajina: Rusija namjerno puca na spasioce

Rusija namjerno puca na spasioce i ubila je njih 78 od početka rata, rekao je glasnogovornik Državne hitne službe Ukrajine.

Govoreći na brifingu za medije ranije danas, pukovnik Oleksandr Khorunzhy rekao je da Rusija namjerno ignorira međunarodno pravo gađajući spasioce, ubivši gotovo 80 i ranivši 280 od početka invazije u veljači prošle godine.

Sinoć je u Pokrovsku ubijen djelatnik hitne službe, a deset ih je ozlijeđeno kada je, nakon jednog raketnog napada, uslijedio još jedan nekoliko minuta kasnije.

22.13

Dužnosnik: Rusija je zauzela pet gradova u Harkovu

Ruske snage postigle su značajne uspjehe zauzimanjem pet gradova u regiji Kharkiv posljednjih dana, kaže dužnosnik.

Vitalij Gančev, moskovski šef vojne uprave Harkova iznio je te tvrdnje na ruskoj televiziji.

Ranije danas, Gančev je rekao za TASS da ruske snage kontroliraju 29 naselja u regiji. Također je optužio Ukrajinu za korištenje kazetnih bombi u regiji, pri čemu su njegovi ljudi zbog granatiranja mogli djelovati samo u "17 naselja".

U svom dnevnom ažuriranju ukrajinske oružane snage rekle su da se deset gradova danas suočilo s teškim granatiranjem ili zračnim udarima u Harkivu, uključujući Sinkivku, Kotljarovku, Figolivku, Novomlynsk, Dvorichnu, Kucherivku i Kupyansk, ali nema potvrde o bilo kakvim ruskim dobicima.

 

22.09

Putin telefonirao s južnoafričkim predsjednikom

Predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom, javljaju ruski državni mediji pozivajući se na Kremlj.

Prema TASS-u, svjetski su čelnici razgovarali o gospodarskoj ligi BRICS-a, u kojoj su obje zemlje članice uz Brazil, Indiju i Kinu, te o nadi u jačanje veza između nacija u trgovini i ulaganjima.

Ramaphosa je bio u Rusiji na razgovorima prije samo dva tjedna kako bi predvodio sudjelovanje Južne Afrike na drugom rusko-afričkom summitu.

18.00

Ruska plaćenička skupina Wagner "koristi" nestabilnu situaciju u Nigeru, rekao je u utorak BBC-ju američki državni tajnik Antony Blinken.

Zemljom sada vlada hunta, koja je s vlasti prije gotovo dva tjedna svrgnula predsjednika Mohameda Bazuma.

Pojavila su se i nagađanja po kojima su vođe puča zatražile pomoć od Wagnerovaca. Zna se da su članovi plaćeničke grupe prisutni u susjednom Maliju.

Blinken je kazao kako ne vjeruje da su Rusija ili Wagnerovci potaknuli puč u Nigeru. No Sjedinjene Države su bile zabrinute da bi članovi grupe mogli djelovati u područjima Sahela, rekao je Blinken za BBC-jev program Focus on Africa.

"Mislim da ono što se dogodilo i što se i dalje događa u Nigeru nisu potaknuli ni Rusija ni Wagner, nego su... oni pokušali iskoristiti situaciju. Posvuda gdje su stigli Wagnerovci uslijedili su smrt i destrukcija, a nesigurnost je samo porasla, nije se smanjila", rekao je Blinken. 

Dodao je da se "ponavlja ono što se dogodilo i u ostalim zemljama u koje su Wagnerovci sa sobom donijeli samo loše stvari".

Vjeruje se da Wagner ima tisuće svojih boraca u brojnim državama, među kojima su Srednjoafrička Republika i Mali. Ondje ima unosne poslovne interese, ali istodobno jača diplomatske i gospodarske veze Rusije.

Pripadnici ove skupine optuženi su za masovno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja.

Unatoč tomu nagađa se da je nigerska vojska zatražila pomoć od Wagnera jer je zemlja suočena s mogućnošću vojne intervencije.

Ecowas - trgovački blok koji čini 15 zapadnoafričkih država, vođama nigerske hunte dao je rok do nedjelje da se povuku i na vlast vrate predsjednika Bazuma, no oni su rok 'izignorirali' pa bi Ecowas u četvrtak trebao održati sastanak na kojemu će se odlučiti što dalje poduzeti.

Komentari 58