Obavijesti

News

Komentari 56

Putin je zabranio Zelenskog zvati predsjednikom. U Lavovu uništeno skladište, ima žrtava

Putin je zabranio Zelenskog zvati predsjednikom. U Lavovu uništeno skladište, ima žrtava
5

Kao rezultat noćnog napada na Lavov, uništeno je skladište s humanitarnom pomoći. Jutros u Hersonu od posljedica ruske artiljerijske vatre poginuo je 49-godišnji policijski narednik

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.55

Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protuzračna obrana

24sata

Ukrajina hitno treba protuzračnu obranu, uključujući streljivo, rezervne dijelove i održavanje za postojeće ukrajinske sustave, rekao je u utorak za Reuters glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je rat, koji je već uveliko u svojoj drugoj godini, "rat iscrpljivanja", ali da ne postoji zastoj s obzirom na dobitke koje je Ukrajina postigla protuofenzivom započetom u lipnju kako bi pokušala povratiti teritorij koji su okupirale ruske snage.

"Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna potpora Ukrajini pravi put", rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je dao u New Yorku gdje boravi na godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.  "Ukrajini je potrebno dosta različitih vrsta potpore."

Više pročitajte OVDJE.

21.32

Volodimir Zelenski na Općoj skupštini UN-a: 'Otmica ukrajinske djece je genocid'

24sata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u utorak Rusiju pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece te je poručio da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog samita.

U svom prvom obraćanju uživo Općoj skupštini UN-a nakon ruske agresije na njegovu zemlju 2022., rekao je da Ukrajina zna da je Rusija kidnapirala desetke tisuća djece.

"Mi pokušavamo djecu dovesti doma, a vrijeme prolazi. Što će im se dogoditi?", upitao se.

Više pročitajte OVDJE.

20.48

Joe Biden pozvao na Općoj skupštini UN-a svjetske čelnike da budu uz Ukrajinu

24sata

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u utorak na Općoj skupštini UN-a svjetske čelnike da budu uz Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, u nadi da će to čuti i republikanci.

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti joj da napada Ukrajinu bez posljedica", rekao je Biden u govoru pred Općom skupštinom UN-a. "Ako dopustimo da Ukrajina bude rascjepkana, je li neovisnost ikoje nacije sigurna?"

Biden je bio pozdravljen pljeskom kada je rekao da će SAD i njegovi saveznici biti uz Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu. "Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat", rekao je. "Samo Rusija ima moć odmah zaustaviti ovaj rat."

Više pročitajte OVDJE.

19.44

Poljski premijer: 'Ukrajina bi se trebala sjetiti pomoći koju dobiva od Poljske'

24sata

Ukrajina bi se trebala sjetiti da dobiva pomoć od Poljske, rekao je u utorak poljski predsjednik, u jeku sve dubljeg spora između zemalja oko uvoza poljoprivrednih proizvoda.

"Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da od nas prima pomoć i da se sjeti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu", rekao je Andrzej Duda novinarima u New Yorku nakon obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Više pročitajte OVDJE.

17.36

Ukrajina uvodi izvozne dozvole za skupinu poljoprivrednih proizvoda u pet zemalja u EU

24sata

Ukrajinska vlada odobrila je uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede, poručivši da će ih izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima.

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, zaključivši da su poremećaji na tržištima pet zemalja EU-a na granici s Ukrajinom "nestali". 

Ukrajina je pak pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK, objavljenom prošli petak.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 56